Πολιτική

Φάμελλος: «Σοβαρό πολιτικό πρόβλημα η αποχή Βορίδη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»

Φάμελλος: «Σοβαρό πολιτικό πρόβλημα η αποχή Βορίδη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια» Φωτογραφία: INTIME
Για «σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής τάξης και κυβερνητικό» που έχει προκύψει καθώς ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

«Εγείρεται μεγάλο πολιτικό ζήτημα και στον κοινοβουλευτικό κανόνα. Θα έχει αξιοπιστία η κυβέρνηση, όταν ο αντ' ΄αυτού του κ. Μητσοτάκη δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο; Πώς θα τοποθετείται από εδώ και εμπρός στη Βουλή;», σχολίασε. Τόνισε ότι «εμείς σε όποιο νομοσχέδιο και σε όποιο άρθρο συμφωνούμε το ψηφίζουμε. Σε όποιο διαφωνούμε ασκούμε κριτική για να το διορθώσει η κυβέρνηση. Δεν είναι όμως δυνατόν ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης να διαφωνεί, να μην ψηφίζει νομοσχέδιο και να παραμένει στη θέση του», σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αφού ”ταλαιπώρησε” την πολιτική για περίπου ένα εξάμηνο μέχρι να τολμήσει να δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μόλις χθες το βράδυ με περιορισμένη διαβούλευση μίας εβδομάδας» και προσέθεσε πως ένα τέτοιο ζήτημα δεν εξαντλείται σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν η αλλαγή του προέδρου»

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει μία απάντηση στην κοινωνία και προσέθεσε ότι προσωπικά εκτιμά ότι «μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο, η εικόνα μίας ολοκληρωμένης αξιόπιστης πρότασης προς την κοινωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί». «Εξάλλου ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για το συνέδριο μόλις πριν από δέκα ημέρες», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα και η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν η αλλαγή του προέδρου, το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει το κόμμα γιατί υπήρχαν σοβαρά ελλείμματα, όπως και στην εκπομπή του προς την κοινωνία». «Πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής κυβέρνησης, όχι μόνο αντιπολίτευση. Δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα οπαδών, χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Και η στάση που κρατήσαμε στην επιστολική ψήφο ήταν μια απόδειξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε υπερβάσεις και να καταθέτουμε προτάσεις», είπε.

«Η κυβέρνηση υπονόμευσε τη συναίνεση στην επιστολική ψήφο και στο τέλος έριξε και τη ”βόμβα” με την τροπολογία της κυρίας Κεραμέως»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε από την πρώτη στιγμή την άποψη ότι «μας ενδιαφέρει να εργαστούμε όλοι μαζί στη Βουλή για την επιστολική ψήφο». «Το καταθέσαμε στη συνάντηση που είχαμε με την κυρία Κεραμέως και τον κ.Λιβάνιο, τον Δεκέμβριο στη Βουλή, όπου κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά δεν μας άκουσαν», ανέφερε. Προσέθεσε ότι η σύντομη περίοδος διαβούλευσης υποτιμά την κοινωνία και πως «εμείς παρόλα αυτά συμφωνήσαμε επί της αρχής καταθέτοντας δέκα προτάσεις, μεταξύ αυτών τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο και τη σύσταση Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Εκλογών». «Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Η κυβέρνηση υπονόμευσε τη συναίνεση και στο τέλος έριξε και τη ”βόμβα” με την τροπολογία της κυρίας Κεραμέως», είπε.