Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Αμφιταλαντεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη, γυρνάει στο «όχι» το ΠΑΣΟΚ

Επιστολική ψήφος: Αμφιταλαντεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη, γυρνάει στο «όχι» το ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Στον αέρα τινάχθηκε η αρκετά ευρεία κομματική συναίνεση που είχε διασφαλιστεί για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές μετά την απρόσμενη τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία προβλέπει την επέκταση του εν λόγω δικαιώματος και στις βουλευτικές εκλογές.

Μάλιστα, το γεγονός του αιφνιδιασμού χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, φαίνεται να δημιουργεί ισχυρές σκέψεις καταψήφισης του νόμου εν συνόλω (δηλαδή επί της αρχής) από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν σήμερα για τη στάση που θα κρατήσουν. Αμφότερα τα δύο κόμματα, άλλωστε, είχαν καταθέσει τροπολογίες ζητώντας αλλαγές στο νομοσχέδιο Κεραμέως, όπως ήταν γνωστό πριν την τροπολογία, μολονότι είχαν ψηφίσει θετικά επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και πλέον, μετά τον αιφνιδιασμό Κεραμεως για ισχύ της επιστολικης ψήφου και στις εθνικές εκλογές και την πίεση από Νέα Αριστερα και ΚΚΕ αναγκάζονται να ανακρούσουν πρύμναν.

Περνάει η επιστολική ψήφος στις ευρωκλογές, αλλά όχι και στις βουλευτικές

Με δεδομένη, δε, την αρνητική στάση του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, αλλά και τον κομμάτων της άκρας Δεξιάς, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτείται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οπότε η επιστολική ψήφος δεν θα ισχύσει για τις εθνικές εκλογές. Αντιθέτως, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει ναι επί της αρχής στο νομοσχέδιο είτε όχι, η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές θα περάσει διότι απαιτεί απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ωστόσο, οι επικοινωνιακές εντυπώσεις, θετικές ή αρνητικές, για τη συναίνεση που (δεν) εξασφάλισε η κυβέρνηση αλλάζουν άρδην σε σχέση με το κλίμα ευρείας συμφωνίας που καταγράφονταν τις προηγούμενες μέρες. Αυτό αναμένεται να επιφέρει ενδεχόμενες επιπλοκές στη στάση των κομμάτων και σε άλλα νομοσχέδια που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως για τα ομόφυλα ζευγάρια και κυρίως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σε δίλημμα και πιθανώς προς νέα εσωκομματική τρικυμία η Κουμουνδούρου

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφάσεις θα παρθούν αύριο στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με τα στελέχη του να κρατούν απολύτως κλειστά τα χαρτιά τους και να μην αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Μάλιστα, είναι πιθανό η Κουμουνδούρου να οδηγείται για μία ακόμη φορά σε νέα εσωκομματική τρικυμία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις διαφορετικών προσεγγίσεων. Τα περισσότερα στελέχη φαίνεται να θεωρούν μονόδρομο την καταψήφιση μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αλλά δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη οι προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Και αυτό, διότι ο πρόεδρος του κόμματος διατηρεί ισχυρές σχέσεις με την ομογένεια, από την οποία εξάλλου προέρχεται, αλλά και έχει προαναγγείλει περιοδεία σε όλη τα μέρη της υφηλίου όπου υπάρχουν ελληνικές παροικίες.

Ενδεικτική των έως τώρα προθέσεων του προέδρου του κόμματος φαίνεται να είναι η σύνοψη της σχετικής παρουσίασης στις Σπέτσες του αρμόδιου τομεάρχη, Όθωνα Ηλιόπουλου, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα η Κουμουνδούρου την Κυριακή το βράδυ, δηλαδή πριν την τροπολογία Κεραμέως, η οποία αναφέρει ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση φέρνει «τον απόδημο ελληνισμό πιο κοντά στην πατρίδα». Από την άλλη πλευρά, η κομματική πειθαρχία που έχει προαναγγελθεί για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αυξάνει την πίεση να μην υπάρχουν περισσότερα πεδία ταύτισης με την κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν και έντονες επιφυλάξεις ως προς το αν διασφαλίζεται η μυστικότητα της διαδικασίας, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η καθολικά το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

Προς σκληρή στάση συνολικής καταψήφισης το ΠΑΣΟΚ με ομιλία Ανδρουλάκη

Αντιθέτως, αποφασισμένα για καταψήφιση επί της αρχής εμφανίζονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επιτίθενται στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για τακτισμούς και προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της διευρυμένης συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί μέχρι τη χθεσινή τροπολογία. Από την Χαριλάου Τρικούπη, λοιπόν, τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν να ευοδωθεί η επιχείρηση εγκλωβισμού που σχεδίασε η κυβέρνηση και μάλιστα εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε λάθος σχετική εκτίμηση.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα τροπολογία που δεν θα έδινε αδιακρίτως τη δυνατότητα επιλογής επιστολικής ψήφου σε όλους του πολίτες που διαμένουν εντός Ελλάδας, αλλά μόνο σε εργαζόμενους και φοιτητές που δουλεύουν μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, όπως και σε ηλικιωμένους και άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι εθνικές εκλογές έχουν εντελώς διαφορετική βαρύτητα από τις ευρωεκλογές, αλλά και πως ακόμη εκκρεμεί η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Όπως αναφέρουν υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το πώς θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου σε μια χώρα που δυστυχώς ασκούνται ισχυρές πιέσεις από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους, υπενθυμίζοντας το σχετικό προεκλογικό βίντεο επιχειρηματία να προχωρά σε απειλές προς το προσωπικό του, παρουσία μάλιστα του Αδωνη Γεωργιάδη. Πάντως, η οριστική στάση του κόμματος θα ξεκαθαριστεί απολύτως σήμερα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα μιλήσει στην ολομέλεια.