Πολιτική

Ομόφυλα ζευγάρια: Ο διπλός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση και για το «κοινωνικά προοδευτικό» προφίλ Μητσοτάκη

Ομόφυλα ζευγάρια: Ο διπλός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση και για το «κοινωνικά προοδευτικό» προφίλ Μητσοτάκη
Αντιμέτωπο με έναν διπλό «πονοκέφαλο» θα βρίσκεται το προσεχές διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθειά του να υπερψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο.

Οι διαφαινόμενες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ εκτιμάται ότι θα υπερβούν κατά την ψηφοφορία στην Βουλή τις 30 και δεν αποκλείεται να φθάσουν ακόμη και τις 40, με τουλάχιστον 15 βουλευτές να έχουν προϊδεάσει μάλιστα για καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει απέναντί του και σημαντικό τμήμα ιεραρχών οι οποίοι είναι κοινό μυστικό ότι ασκούν επιρροή όχι μόνο σε τμήμα του εκλογικού σώματος που περιλαμβάνει και μέρος της πιο συντηρητικής πτέρυγας των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και σε μερίδα βουλευτών του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος.

Στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβάλει εκ νέου το πλαίσιο της κυβερνητικής στόχευσης και να δώσει το έναυσμα για τα επόμενα βήματα (δημόσια διαβούλευση και κατάθεση στην Βουλή) μέχρι την ψήφιση ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο θεωρείται βέβαιο πως για να περάσει θα χρειαστεί τις ψήφους της κεντροαριστερής και αριστερής αντιπολίτευσης, γεγονός που θα έχει αναμφίβολα ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Και τούτο διότι παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να το αποφορτίσει πολιτικά με την ψήφο κατά συνείδηση και το πράσινο φως σε διαφωνούντες βουλευτές να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι βέβαιο ότι θα πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να υλοποιήσει αυτοδύναμα μία νομοθετική πρωτοβουλία του.

Επί της ουσίας πάντως δεν είναι και η μοναδική δυσκολία, καθώς έχει προηγηθεί η τροπολογία για την άδεια διαμονής μεταναστών εργαζομένων όπου μπορεί να ήταν μικρότερης εμβέλειας οι (δημόσιες) διαφοροποιήσεις και υπό τον φόβο της κομματικής πειθαρχίας να καταψηφίστηκε τελικά μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά, αποτέλεσε όμως πρώτο ηχηρό «καμπανάκι».

Στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος όχι μόνο θα καταψηφίσει και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο αλλά προτίθεται να τοποθετηθεί και στην συζήτηση στην Βουλή, έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα στην αυτόνομη έκφραση απόψεων, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ο τρόπος αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου στην προαναγγελθείσα διαφοροποίηση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη με αφορμή την οποία ακόμη και γαλάζιοι βουλευτές έχουν τονίσει πως όταν ένας υπουργός διαφωνεί, υποβάλει παραίτηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει ωστόσο μέχρι και σήμερα να προβεί σε μια απόλυτα ξεκάθαρη τοποθέτηση και περιορίζεται σε μια γενική αναφορά περί αυξημένης θεσμικής ευθύνης των υπουργών στο πλαίσιο του συλλογικού χαρακτήρα της λήψης αποφάσεων.

Η στάση αυτή αφήνει ανοιχτό το πεδίο σε ερμηνείες ότι εάν ο κ. Βορίδης επιλέξει την αποχή και όχι την καταψήφιση, ενδεχομένως και να μην ακολουθήσει παραίτηση. Η ίδια άλλωστε η φράση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ πως και οι υπουργοί "με την βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία", αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως είναι σαφές ότι όλα αυτά αναδεικνύουν την πραγματικότητα της ύπαρξης ενός σημαντικού τμήματος της ΝΔ που εξακολουθεί να αντιδρά σε πολιτικές πάνω στις οποίες επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προβάλει την ΝΔ ως κυβέρνηση που προωθεί μία προοδευτική κοινωνική ατζέντα σε αντίθεση με το παρελθόν που η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο οι οποίες προήλθαν από την κεντροαριστερά.

Εάν σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο είναι σαφές ότι επιδιώκουν να ενισχύουν την επιρροή του κ. Μητσοτάκη στον «μεσαίο χώρο», εκτός συνόρων συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κοινωνικά «προοδευτικού» προφίλ για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Και μπορεί να είναι απόλυτα κατηγορηματικές οι διαβεβαιώσεις πως δεν είναι στις προθέσεις του να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για χάρη κάποιου κορυφαίου ευρωπαϊκού αξιώματος, είναι σαφές όμως ότι ο πρωθυπουργός φροντίζει μέσα και από παρεμβάσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, να καλλιεργεί παράλληλα με την μεταρρυθμιστική εικόνα στην οικονομία και ένα «κοινωνικά προοδευτικό» διεθνές προφίλ.

Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο και το γεγονός ότι το ζήτημα των γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν άνοιξε από την ΝΔ προεκλογικά, αν και περιλαμβάνεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα ως μέρος της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά μετεκλογικά από τον ίδιο το πρωθυπουργό, μέσω συνέντευξης το περασμένο καλοκαίρι στο Bloomberg και το επιβεβαίωσε στη συνέχεια κατά την συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ.

Μέσω τηλεόρασης του Bloomberg και μάλιστα από το Νταβός επέλεξε να γνωστοποιήσει και το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου.