Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η Μέση Ανατολή στην κορυφή των συζητήσεων και οι πρωταγωνιστές

Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η Μέση Ανατολή στην κορυφή των συζητήσεων και οι πρωταγωνιστές Φωτογραφία: ΑΠΕ
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας του ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης πέρασε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα έχει λόγο στην επόμενη μέρα», αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι: 

«Στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία είχαμε επαφές στο υψηλότερο επίπεδο. Είδαμε τον Πρόεδρο Sisi της Αιγύπτου, τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα, στο μέτρο που αποτελεί ένα αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών με ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο, θα έχει λόγο στην επόμενη μέρα, έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα η κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία μαστίζει την περιοχή. Εργαζόμαστε για να μην υπάρξει επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλα μέρη και ιδίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρά συμβάντα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και βέβαια, να υπάρξει μια εκκίνηση για την επόμενη μέρα».

Σήμερα και οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με τα μάτια στραμμένα στην Μέση Ανατολή 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα για τον πόλεμο στη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, θα έχουν το πρωί ένα ανεπίσημο meeting με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα έχουν ανταλλαγή απόψεων και με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Ahmed Aboul Gheit, και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, αντίστοιχα Faisal bin Farhan Al Saud, Sameh Shoukry και Ayman Safadi.

Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, οι υπουργοί της θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ενδέχεται να θίξουν την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την ανάγκη να αποφευχθεί η διάχυση στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριάντ Αλ Μαλίκι δεν αναμένεται να συναντηθούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στις Βρυξέλλες.

Ο δεκάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου, ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ συνέταξε ένα σχέδιο 10 σημείων για μια «αξιόπιστη, συνολική λύση» στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης,

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και παρά τις προφανείς δυσκολίες και αβεβαιότητες, ο χρόνος για την προετοιμασία (μιας) συνολικής ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρήνης είναι τώρα», φέρεται να αναφέρει το σχέδιο εγγράφου...

Το έγγραφο περιγράφει μια σειρά από βήματα που θα μπορούσαν τελικά να φέρουν την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας, να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να εγγυηθούν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια στην περιοχή.

Βασικό στοιχείο του μελλοντικού ειρηνευτικού οδικού χάρτη της ΕΕ είναι μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών.

Όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται «στο αποκορύφωμα του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου κατά του Ιράν και του ριζοσπαστικού Ισλάμ».

Τόνισε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα: «Η δέσμευσή μας ως χώρα και ως υπουργείο είναι πρώτα απ' όλα να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα με νέες πρωτοβουλίες, να ασκήσουμε παγκόσμια πίεση».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η δεύτερη προτεραιότητά του είναι η διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας για τη συνέχιση της μάχης κατά της Χαμάς στη Γάζα και κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, (18/01), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο υιοθέτησε ψήφισμα που θέτει ως όρο για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την άμεση απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και τη διάλυση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ένα ψήφισμα που θεωρείται διπλωματική νίκη για το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή συνέλευση.