Πολιτική

«Τετ α τετ» Γεραπετρίτη με τον Ούγγρο ομόλογό του, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο των συνομιλιών

«Τετ α τετ» Γεραπετρίτη με τον Ούγγρο ομόλογό του, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο των συνομιλιών Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιτζάρντο, είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί στην χώρα μας ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σιτζάρντο, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία τον Ιούλιο.

Η πορεία των διμερών σχέσεων, ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ εκφράστηκαν ανησυχητικές ενδείξεις διάχυσης της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και οι επιπτώσεις στις ναυτιλιακές μεταφορές, στο διεθνές εμπόριο και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.

Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού κομβού ενέργειας και ενεργειακής διαφοροποίησης.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Πέτερ Σιγιάρτο στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο διμερών επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών ενόψει της ανάληψης από τη Βουδαπέστη της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1 Ιουλίου 2024.

Η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2024.

Η προεδρία του Συμβουλίου εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κάθε έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης περιόδου, η προεδρία προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου σε κάθε επίπεδο, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της συνέχειας των εργασιών της ΕΕ στο Συμβούλιο.

Τα κράτη μέλη που ασκούν την προεδρία συνεργάζονται στενά σε ομάδες των τριών, τις λεγόμενες «τριάδες». Το σύστημα αυτό εισήχθη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009. Η τριάδα θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και προετοιμάζει μια κοινή ημερήσια διάταξη που καθορίζει τα θέματα και τα μείζονα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 μηνών. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, κάθε μία από τις τρεις χώρες καταρτίζει το δικό της πιο λεπτομερές εξάμηνο πρόγραμμα.

Η τριάδα, τώρα, θα αποτελείται από τις προεδρίες της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ουγγαρίας.