Πολιτική

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Στις 17:30 η συνάντηση στα Χανιά, η ατζέντα των συζητήσεων

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Στις 17:30 η συνάντηση στα Χανιά, η ατζέντα των συζητήσεων
"Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, αναμένεται να περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα το απόγευμα, στην Κρήτη.

Στις 17:30 η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα πραγματοποιηθεί στις 17:30, στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά. Ο Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στα Χανιά μετά την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο χθες για "πολύ σημαντική συνάντηση" και τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν "σηματοδοτεί για ακόμα μία φορά, τον σημαίνοντα ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα".

Όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού αιτήματος για προμήθεια F35, η Αθήνα το αποσυνδέει από εξελίξεις που αφορούν σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αμερικανικών πιέσεων για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικά στελέχη καθιστούν σαφές ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, με προγράμματα άλλων χωρών.

Όπως λένε στην κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε χθες ότι "οι διπλωματικές και οι στενές σχέσεις που έχουμε με τις ΗΠΑ, οι αμυντικές σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ δεν ετεροκαθαρίζονται", ενώ υπογραμμίζεται πως η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει εκτιμήσει σε σχέση με την απόκτηση των F-35, ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028.

"Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών", αναφέρουν επίσης κυβερνητικά στελέχη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται σε κάθε ευκαιρία πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, κάτι που επανέλαβε ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν μάλιστα πως το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο επισφραγίστηκε από την ιστορικής σημασίας ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022 και τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς και από την ψήφιση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ το 2022, η οποία αναγνώρισε- όπως λένε - την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.

Η Αθήνα εκτιμά παράλληλα ότι ο ρόλος της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως "αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μία συγκυρία όπως η σημερινή, όπου οι πυκνές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν επικίνδυνο περιβάλλον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η χώρα μας αποτελεί τελευταίο σταθμό πριν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεκινήσει νέα περιοδεία στην Μέση Ανατολή με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που αυξάνουν τον προβληματισμό.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του και για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχθές με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την οποία επανέλαβε και την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα, καθώς και την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Αιγύπτου για την ασφαλή και άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Η προηγούμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους είχε γίνει στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.
Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλήσει και πριν την Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τον περασμένο Ιούλιο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει τότε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας.