Ακολουθήστε το Dnews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην επιβεβαίωση της βούλησης για ήρεμο κλίμα και για συνέπεια και συνέχεια στην προσπάθεια βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που συμφωνήθηκε στις αρχές Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προσβλέπει η Αθήνα από την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει σήμερα για την Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η συνάντηση των δύο ηγετών εντάσσεται στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους, επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και ο οποίος έχει ως άξονες τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την θετική ατζέντα, ενώ ορόσημο αποτελεί η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί να γίνει πριν από το τέλος του χρόνου, στην Θεσσαλονίκη.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης αυτής από την οποία η χώρα μας εκτιμά ότι μπορούν να υπάρξουν και απτά αποτελέσματα όσον αφορά ζητήματα που άπτονται της θετικής ατζέντας, όπως οι επενδύσεις, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η γεωργία, αλλά και η κλιματική κρίση και η πολιτική προστασία.
Κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "εξαιρετικά θετικό" το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και επέμεινε στην στρατηγική της διερεύνησης εάν μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο βασικό ζητούμενο που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επανέλαβε πάντως ότι "η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα", ενώ έθεσε για μία ακόμη φορά με απόλυτη σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές σε ότι αφορά τον διάλογο με την γειτονική χώρα καθιστώντας σαφές ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Για την Αθήνα πάντως η "μεγάλη εικόνα", όπως είπε ο πρωθυπουργός, σχετίζεται στις παρούσες συνθήκες με την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μητσοτάκη, "αυτό είναι ένα "όπλο" το οποίο ενδεχομένως να έχουμε στα χέρια μας, για μία περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση του κλίματος εξομάλυνσης προϋποθέτει αποχή της γειτονικής χώρας από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επιχειρούμενη προσέγγιση.
Επόμενο ορόσημο η εκκίνηση του πολιτικού διαλόγου
Επόμενο ορόσημο θα αποτελέσει η εκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, στις 16 Οκτωβρίου, με ευθύνη από ελληνικής πλευράς της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, ενώ στις 17 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του για την προώθηση της θετικής ατζέντας.
Όσον αφορά στο συνολικό πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία που θα απευθύνει την Πέμπτη το απόγευμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην σκιά και των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις της, όπως καταγράφηκαν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για τις χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Νέα Υόρκη και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.