Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «οι σφαίρες μπορεί σε μερικούς να φαίνονται αστείες, αλλά δεν είναι γιατί μπορεί πραγματικά να εκδηλώνουν προθέσεις ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν κλίμα μισαλλοδοξίας».
Ερωτηθείς αν υπήρξαν κι άλλες απειλητικές επιστολές, απάντησε πως «φαίνεται ότι υπήρξαν κι άλλες», συμπληρώνοντας πως δεν έχει μιλήσει με τον υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα για να δώσει λεπτομέρειες.
Το ουσιώδες, είπε, είναι να μην δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα και προειδοποίησε πως ο βασικός κίνδυνος είναι η μισαλλοδοξία και ο διχασμός. «Κάθε φορά που το έθνος μας διχάζεται, δεν έχουμε μόνο ήττες σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά έχουμε πολύ βαθύτερες συνέπειες που σημαδεύουν που την πολιτική πορεία της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ενότητας στο πλαίσιο της αναζήτησης της πιο συμφέρουσας εθνικά λύσης.
Εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, «γιατί φαίνεται για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση και ο λαός των Σκοπίων είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια λύση, έναν τίμιο συμβιβασμό χωρίς αλυτρωτισμό».
Σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επανέλαβε τη χθεσινή απάντηση του Νίκου Κοτζιά, επισημαίνοντας πως «παίρνουμε το νήμα από εκεί που το άφησε το Νταβός και οι συγκλίσεις του Νταβός πρέπει να αποτελούν αφετηρία», και ότι οι θέσεις της Αθήνας δηλώνονται από την Αθήνα.
Ως προς το θέμα της ταυτότητας, τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση με τη δική μας ιστορική ελληνική Μακεδονία, αλλά και το γειτονικό κράτος έχει, όπως όλα τα κράτη και οι λαοί, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ιδιοπροσωπείας του. Γι' αυτό, κατέστησε σαφές, το όνομα πρέπει να διακρίνει σαφώς την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το δικό τους κράτος και να μην επιτρέπει κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε και στο όνομα και στις μεταξύ μας σχέσεις την Ιστορία από τη γεωγραφία. Η Ιστορία είναι σαφής, δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» διαμήνυσε ξεκάθαρα ο κ. Κατρούγκαλος.
Αποκρυσταλλώνοντας την ελληνική επιδίωξη, είπε πως «θέλουμε συμφωνία πακέτο και όχι τη σαλαμοποίηση, μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το όνομα, εξάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και αναφορά στο Σύνταγμα», σημειώνοντας πως είναι η πρώτη κυβέρνηση που θέτει ρητά το θέμα του Συντάγματος ως προϋπόθεση για την επίλυση της διαφοράς.
Όσον αφορά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, ανέφερε πως τον απασχολεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. 'Ασκησε κριτική στους κ. Μητσοτάκη και Λεβέντη, λέγοντας πως «το κλίμα του εθνικισμού είναι σαν μια πυρκαγιά, ότι μπορεί να ξεκινήσει από κάποιον που μπορεί νομίζει ότι θα το ελέγξει και να γίνει ανεξέλεγκτο, και να φτάσει να κάψει κι αυτούς που το ξεκίνησαν».
Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είναι κατά των συλλαλητηρίων γενικά. Επισήμανε ωστόσο πως κάθε συλλαλητήριο είναι ένα μεγάφωνο που μεγεθύνει ένα πολιτικό μήνυμα και συμπλήρωσε πως «το πολιτικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι οικοδεσπότες του συλλαλητηρίου είναι σαφέστατα εκτός και μακράν της εθνικής προσπάθειας και της εθνικής θέσης, όπως διαμορφώθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός της Ακροδεξιάς ήδη από το 2007».
Στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ, είπε πως οι μεταγραφές από τον ΛΑΟΣ έχουν μετατοπίσει προς τα ακροδεξιά συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού» προσέθεσε. Ακόμα περισσότερο τον ανησυχεί, όπως τόνισε, ότι «η ΝΔ δεν είναι απαλλαγμένη από τον πειρασμό να διχάσουν τον κόσμο οι ακροδεξιοί εντός της που επιδιώκουν να πάρει το συλλαλητήριο αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά». Διευκρίνισε περαιτέρω πως «από τη στιγμή που θέλουν να δώσουν στο χαρακτήρα του συλλαλητηρίου αντικυβερνητικό τόνο, στην πραγματικότητα δίνουν προβάδισμα στο μικροκομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού, χρησιμοποιώντας τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες όλων των ανθρώπων που θα πάνε στο συλλαλητήριο».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Εκκλησίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως πρέπει πάντα να ακολουθεί το Ευαγγέλιο: «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Η εξωτερική πολιτική δεν είναι δουλειά της Εκκλησίας, κατέστησε σαφές και τόνισε πως πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Στο σημείο αυτό, παρατήρησε ότι «είναι θετικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος με την εν γένει στάση του προσπαθεί συνειδητά να μην επιτρέψει να μετατραπεί η Εκκλησία σε κόμμα, παρά τις αντίθετες ακραίες φωνές».