Το καλό κλίμα Δούκα - Χαρίτση, το μπόνους σε Κωτσόβολο, Πλαίσιο, Public και η πολυτέλεια που δεν λείπει από την Ελλάδα

Το καλό κλίμα Δούκα - Χαρίτση, το μπόνους σε Κωτσόβολο, Πλαίσιο, Public και η πολυτέλεια που δεν λείπει από την Ελλάδα

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Δούκα-Χαρίτση

Σε πολύ θετικό κλίμα μαθαίνουμε ότι έγινε η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Όπως μαθαίνουμε η συζήτηση είχε ζητηθεί από την πλευρά της Νέας Αριστεράς εδώ και αρκετό καιρό με ατζέντα θεμάτων αυτοδιοίκησης, για αυτό και τον κύριο Χαρίτση συνόδευε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, οποίος ήταν ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Το καλό κλίμα αντικατοπτρίστηκε, εξάλλου και στο ότι καταγράφηκε συμφωνία για την ανάγκη ύπαρξης μιας δημοκρατικής και ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης που θα ακολουθήσει προοδευτικές πολιτικές, αλλά και στην σύγκληση απόψεων ότι αυτή η αναγκαιότητα πρέπει να εκφραστεί και στις εκλογές της ΚΕΔΕ. Πάντως, η διάρκεια της συνάντησης, η οποία έφτασε τις 2 ώρες και 15 λεπτά και η διαρροή για συμφωνία συνέχισης της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών το επόμενο διάστημα, φανερώνει ότι συζητήθηκαν και ευρύτερα πολιτικά θέματα.

«Καμπάνα» 1 δισ. στα νοικοκυριά

Χωρίς φρένο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις. Μόνο πέρυσι το κόστος για το καλάθι του νοικοκυριού από τα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ όπως μου λένε έγκυρες πηγές μου. Πρωταθλητές στις ανατιμήσεις τα προϊόντα για το σπίτι όπου η τιμή ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε 8,4% ενώ πάνω από 6% αυξήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Παρά τις ανατιμήσεις η κατανάλωση πάντως ενισχύθηκε και μάλιστα σημαντικά κατά 2,5%. Για να μην σας κουράζω πέρυσι πληρώσαμε κοντά στα 12 δισ. ευρώ, από 11 δισ. ευρώ που είχαμε πληρώσει το 2022 και 10 δισ. ευρώ το 2021.

Ξεπουλάνε τα είδη πολυτέλειας στην Ελλάδα

Ως μια υποσχόμενη αγορά για τα είδη πολυτελείας χαρακτηρίζει την Ελληνική στο τελευταίο report της η KPMG. Και αυτό δεν το βγάζει από το μυαλό της. Σύμφωνα με έρευνα του Οίκου οι πωλήσεις στην Ελλάδα ειδών πολυτελείας, ξεπέρασαν το 2022 το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Που δεν το λες και λίγο. Αν αναλοστεί κανείς ότι τα 509,8 εκατ. ευρώ πωλήσεις του 2022 ήταν κατά 36,1% υψηλότερα έναντι του 2021, και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης την περίοδο 2018-2022 ήταν 13,2%. Δηλαδή έξι φορές πάνω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,3% της παγκόσμιας αγοράς. Ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας και περιθωρίου λειτουργικών κερδών. Το 2021 έφτασε το 18,6% και το 18% το 2022 και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους διαμορφώθηκε σε 5,4% την περίοδο 2018-2022.

Από την έρευνα της KPMG κρατώ τις επιδόσεις της Μυκόνου. Όπως λέει ο παγκοσμίου φήμης προορισμός του διεθνούς τζετ σετ, η Μύκονος φιλοξενεί πολλές διεθνείς και τοπικές κορυφαίες μάρκες πολυτελείας. Το Nammos Village, το υπερπολυτελές εμπορικό κέντρο 12.000 τ.μ. στο κέντρο της Μυκόνου, καθώς και το πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων Cavo Tagoο, είναι μερικές από τις τοποθεσίες που επέλεξαν και συνεχίζουν να επιλέγουν ως τοποθεσίες μπουτίκ κορυφαίων οίκων πολυτελείας.

Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις του Ελ. Βελ.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δηµόσιας προσφοράς για την οποία η ζήτηση ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σήµερα Τετάρτη έχει προγραµµατιστεί η εκδήλωση εισαγωγής των µετοχών του ΔΑΑ στο Χρηµατιστήριο. Σε ότι αφορά τώρα τις επιδόσεις. Για έναν ακόμη μήνα η επιβατική κίνηση έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ. Τον Ιανουάριο από το αεροδρόµιο της Αθήνας διακινήθηκαν 1,6 εκατ. άτοµα, από τα οποία τα περισσότερα (1,1 εκατ.) αντιστοιχούν σε διεθνείς αφίξεις. Όπως έμαθα ο αριθµός των επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού αυξήθηκε τον πρώτο µήνα του έτους κατά 10,7%. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σηµείωσαν άνοδο κατά 5,3% και 11,2% αντίστοιχα σε σχέση µε τον Ιανουάριο του 2023.

Bonus 105,6 εκατ. σε Κωτσόβολο, Πλαίσιο και Public

Ισχυρή ένεση ρευστότητας που ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι αλυσίδες Κωτσόβολος, Πλαίσιο και Public. «Χορηγός» αυτού του «επιδόματος» το Ταμείο Ανάκαμψης και ο νέος κύκλος του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο μέγιστος προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι τα 20.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης να ανέρχεται στο 50%. Δηλαδή το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως και στα 10.000 ευρώ. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ο μέγιστος προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να ανέλθει στα 25.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται στο 40%.

Το δεύτερο «πόδι» του Υπουργείου Μετανάστευσης

Το Υπουργείο Μετανάστευσης, «όταν δημιουργήθηκε, μέσα στην ένταση της κρίσης, σχεδιάστηκε πρωτίστως ως ένα Υπουργείο το οποίο διαχειριζόταν την παράνομη μετανάστευση», αλλά όπως είπε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «τώρα αποκτά και ένα δεύτερο «πόδι» που είναι η νόμιμη μετανάστευση».

Ήδη εξελίσσεται η συζήτηση και για την συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό, π.χ με τις άδειες παραμονής και τις χρόνιες καθυστερήσεις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

«Αυτά τα γραφειοκρατικά προβλήματα πρέπει να μπορούν πια να αντιμετωπιστούν από ένα Υπουργείο, το οποίο εκτός από τα ζητήματα της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, θα πρέπει να μπορεί να υλοποιεί και μια σύγχρονη πολιτική νόμιμης μετανάστευσης, η οποία θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες της χώρας και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι δρομολογείται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό; Σε συγκεκριμένους τομείς μία οργανωμένη, νόμιμη μεταναστευτική πολιτική για να φέρουμε και εργαζόμενους από το εξωτερικό, όπως για τον πρωτογενή τομέα, μέσα από διακρατικές συμφωνίες τις οποίες τώρα επεξεργαζόμαστε, αλλά και μέσα από πιο εξειδικευμένα προγράμματα με στοχευμένες βίζες, π.χ για κάποιον εργαζόμενο που θέλουμε να προσελκύσουμε στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.