Η Ηπειρωτική Εταιρεία που τρέχει με 100, η «κίτρινη» κάρτα στη ψηφιακή μετάβαση και οι τριγμοί για τα ομόφυλα που φουντώνουν

Η Ηπειρωτική Εταιρεία που τρέχει με 100, η «κίτρινη» κάρτα στη ψηφιακή μετάβαση και οι τριγμοί για τα ομόφυλα που φουντώνουν

Η Ηπειρωτική Εταιρεία Εµφιαλώσεων τρέχει με 100

Βαρύ επενδυτικό πρόγραµµα 100 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει για την επόμενη πενταετία η Ηπειρωτική Εταιρεία Εµφιαλώσεων. Στόχος όπως λέει η διοίκησή της να γεφυρώσει το χάσµα µε τις πολυεθνικές και να τις φτάσει. Από τα 100 εκατ. ευρώ, τα 62,8 εκατ. ευρώ αφορούν επένδυση εκσυγχρονισµού των παραγωγικών µονάδων της, µε έµφαση στην ολοκλήρωση του ψηφιακού µετασχηµατισµού της, στην αύξηση της παραγωγικής της δύναµης, στην επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεών της και στη µείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος. Πρόκειται για επένδυση που θα συγχρηµατοδοτηθεί από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, τη Eurobank και ίδια κεφάλαια.

Όσο για το οικονομικό αποτύπωμα της, όπως μαθαίνω το 2023 ο τζίρος της Ηπειρωτικής Βιοµηχανίας Εµφιαλώσεων άγγιξε τα 120 εκατ. ευρώ, ενισχυµένος κατά 14% σε σύγκριση µε το 2022, ενώ με τον ίδιο ρυθµό ανάπτυξης αναμένεται να κλείσει και το 2024.

Το ΚΕΠΕ κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης

Σημαντική απόσταση από τις Κυβερνητικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξη της χώρας έχουν οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ. Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 και το 2024 θα κινηθεί στο 2,2% αρκετά κάτω από την κυβερνητική πρόβλεψη που κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,4% για το 2023 και 2,9% για το 2024.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενώ παράλληλα σοβαροί κίνδυνοι απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική κρίση. Ωστόσο προσθέτει ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην Ε.Ε. αναμένεται να ενισχυθεί, προοπτική η οποία ευνοεί την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Μετεξεταστέα η Ελλάδα στην ψηφιακή μετάβαση

Στην ίδια τάξη κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα σε ότι αφορά την ψηφιακή της μετάβαση στη νέα εποχή. Μπορεί να βελτίωσε κατά 56% το επίπεδο ψηφιακής ωριµότητας µεταξύ 2018-2023, επίδοση σχεδόν διπλάσια από το 30% που σηµειώθηκε στο σύνολο της Ε.Ε. Ωστόσο βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο ως προς τις υποδοµές συνδεσιµότητας.

Όπως έμαθα η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη ψηφιακής ωριµότητας φτάνει το 85% του µέσου όρου της Ε.Ε., µε τη µεγαλύτερη αδυναµία να εντοπίζεται στη χαµηλή –ακόµη– κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας και στο γεγονός ότι µόλις τo 24% των επιχειρήσεων χρησιµοποιεί συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας (άνω των 100 Mbps) έναντι 57% στην υπόλοιπη Ε.Ε. Πάντως το 52% των Ελλήνων, έναντι 54% στην υπόλοιπη ΕΕ, διαθέτει βασικές δεξιότητες. Πάντως το ποσοστό όσων απασχολούνται σε κλάδους πληροφορικής και τεχνολογίας (ΤΠΕ) υπολείπεται από τον µέσο όρο της Ε.Ε. (2,5% έναντι 4,6%).

Προς 40 και πλέον διαφοροποιήσεις στη ΝΔ

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο κατατέθηκε στην Βουλή, το ενδιαφέρον στην δημόσια διαβούλευση υπήρξε μεγάλο καθώς έφτασε τα 7.088 σχόλια και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν στους κόλπους της ΝΔ.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ότι γύρω στους 20 γαλάζιους βουλευτές είναι κοντύτερα στο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και περίπου άλλοι τόσοι προσανατολίζονται στην αποχή, μεταξύ των οποίων και 2-3 υφυπουργοί, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει και ένας μικρός αριθμός βουλευτών που παραμένουν αναποφάσιστοι και είναι άγνωστο τι θα πράξουν.

Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου τώρα που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση θα είναι μήπως πειστούν οι αναποφάσιστοι ή και κάποιοι από εκείνους που δεν έχουν οριστικά επιλέξει αποχή, να κινηθούν προς το "ναι".