Παιδεία

Τι ισχύει για την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο - Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους γονείς

Τι ισχύει για την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο - Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους γονείς
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τα ανήλικα παιδιά των αυτοαποκαλούμενων «παλαιοχριστιανών» στην ορεινή Κορινθία. Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό τους ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα τόσο για τις συνθήκες διαβιώσης όσο και την γέννησή τους.

Με αφορμή αυτή την πρωτοφανή υπόθεση και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από τον τρόπο ζωής και την ανατροφή των παιδιών, εγείρονται πολλά ερωτήματα για το γεγονός ότι απείχαν από την φοίτηση στο σχολείο παρόλη που αυτή καθίσταται υποχρεωτική μέχρι τα 16 έτη, ήτοι την ολοκλήρωση της Γ Γυμνασίου.

«Δεν υποχρεούμαι να στείλω τα παιδιά σχολείο» 

Όπως είχε δηλώσει ευθαρσώς ο πατέρας για την αποχή των παιδιών από τα σχολικά θρανία και το γεγονός ότι είναι παράνομο να μην παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο.  «Υποτίθεται είναι δωρεάν η παιδεία. Στην πραγματικότητα δεν είναι δωρεάν. Το ξέρει και η κουτσή Μαρία ότι δεν είναι δωρεάν. Ότι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό. Κάθε Έλληνας δικαιούται να έχει το δικό του σπίτι. Δεν υποχρεούμαι να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο. Το πανελλήνιο έχει να ασχοληθεί με σημαντικότερα προβλήματα».

«Δεν μου άρεσε το σχολείο, τα ζωντανά βοσκάω εγώ»

Ο 45χρονος είχε εμφυσήσει τις ίδιες απόψεις περί φοίτησης στο σχολείο και στα παιδιά του. Σε δηλώσεις του στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων ο 11χρονος Χριστόφορος παραδέχεται την αποχή του από τα μαθήματα, παρουσιάζοντας το σαν μια φυσιολογική εξέλιξη.  Ο 11χρονος Χριστόφορος δήλωσε πως εγκατέλειψε το σχολείο στο δημοτικό, αναφέροντας ότι «ποτέ δεν μου άρεσε το σχολείο. Ήμουν σχετικά άσχετος. Αλλά για κάποιον λόγο με συμπαθούσαν οι δάσκαλοι και μου έβαζαν καλούς βαθμούς». «Εγώ ήμουν στη βοσκή γιατί τα ζωντανά τα βοσκάω εγώ κυρίως», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Κι όμως είναι απορίας άξιον πώς οι αρμόδιες αρχές αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι τα 3 ανήλικα παιδιά της οικογένειας διέκοψαν το σχολείο, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. 

Τι ορίζει ο Νόμος 4871/2021 για την υποχρεωτικότητα φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο 

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση (προν΄ήπιο και Νηπιαγωγείο) έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με όσα ίσχυαν κατ΄ά το παρελθόν. Πλέον όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει υποχρεωτικά να ξεκινούν την εκπαίδευση από τα προνήπια.  Από τη στιγμή που έχει θεσπιστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, δεν υπάρχει η επιλογή σε μία οικογένεια να μην κάνει εγγραφή στο 4χρονο παιδί της στα προνήπια, γιατί αυτό αυτόματα σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά δε θα μπορέσει να κάνει εγγραφή στο νηπιαγωγείο και να συνεχίσει και στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. 

Λοιπές κυρώσεις

Περαιτέρω ο αρμόδιος εισαγγελέας, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως κατ επανάληψη αποφυγή εγγραφής, ή μη φοίτησης, του παιδιού στο σχολείο, δύναται να διερευνήσει, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής

α) Του άρθρου 1532 ΑΚ, ως τούτο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του ν. 4800/2021.

Αν η μη φοίτηση στο σχολείο οφείλεται στο γεγονός, ότι ο γονέας παραβαίνει τα καθήκοντα που του επιβάλλει το λειτούργημά του για άσκηση της γονικής μέριμνας, ή/και της επιμέλειας του προσώπου του τέκνου, ή τα ασκεί καταχρηστικά, ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτά, είναι δυνατή η προσωρινή (και οριστική από το δικαστήριο) αφαίρεση της επιμέλειας, ή/και της γονικής μέριμνας, ολικά ή μερικά και ανάθεσή της αποκλειστικά σε άλλον. 

β) Της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου του άρθρου 360 ΠΚ

Αν ο γονέας, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας του ανηλίκου, παραλείπει να παρεμποδίσει τον ανήλικο από την τέλεση της αξιόποινης πράξης της μη φοίτησής του στο σχολείο, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, και

γ) Των αδικημάτων από τον γονέα του άρθρου 330 ΠΚ (εξαναγκασμός με σωματική βία, ή απειλή σωματικής βίας, ή άλλης παράνομης πράξης, ή παράλειψης, σε πράξη, παράλειψη, ή ανοχή) ή του άρθρου 333 ΠΚ (πρόκληση σε άλλον τρόμο, ή ανησυχία, με απειλεί βίας, ή άλλης παράνομης πράξης, ή παράλειψης) όταν, ενώ το παιδί θέλει να φοιτήσει στο σχολείο, αυτός το παρεμποδίζει, ή του το απαγορεύει.

Πώς παρακολουθείται και καταγράφεται η φοίτηση μαθητών στα σχολεία 

Σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολείο ο εκπαιδευτικός της τάξης επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες και ενημερώνει τον
Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου. Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας αναζητείται ο μαθητής και η οικογένεια του
μαθητή μέσω της αστυνομικής και της δημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας.

Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία του μαθητή στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει. Ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας Διεύθυνσης.

Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας περιφέρειας. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Πότε επιτρέπεται η εκπαίδευση στο σπίτι

Μόνη περίπτωση που ο νομοθέτης φαίνεται να δέχεται την εναλλακτική της εκπαίδευσης στο σπίτι είναι η περίπτωση γ’ της παραγράφου 4 στο άρθρο 6 του νόμου 3699/2008, που αναφέρεται σε περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή για σοβαρά βραχυχρόνια ή χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση και φοίτηση των μαθητών στο σχολείο, κατόπιν αιτιολογημένης πρόσφατης ιατρικής γνωμάτευσης, στην οποία αναγράφεται η διάρκεια επιβεβλημένης παραμονής στο σπίτι.

Βέβαια στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όπως καταγγέλει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με εκτενές δελτίο Τύπου της το φαινόμενο του homeschooling (κατ' οίκον εκπαίδευση) δεν είναι ούτε «πρωτόγνωρο» ούτε άγνωστο στην κυβέρνηση και τις Αρχές. Παραθρησκευτικές και ακραίες οργανώσεις με μεγάλη οικονομική ισχύ συνεχίζουν ανενόχλητες μέχρι σήμερα να κρατούν παιδιά μακριά από την συντεταγμένη εκπαιδευτική διαδικασία του ελληνικού κράτους, με την παράνομη αυτή πρακτική να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από το υπουργείο Παιδείας και χωρίς δραστική παρέμβαση από τις αστυνομικές Αρχές και την Δικαιοσύνη.

Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Παράνομη κατ’ οίκον διδασκαλία για παιδιά μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων

«Τουλάχιστον 200-300 παιδιά, κυρίως από εύπορες οικογένειες που σχετίζονται με τον παραθρησκευτικό χώρο, διδάσκονται παράνομα κατ’ οίκον. Ελπίζουμε η αυστηρότητα που δείχνει σήμερα η πολιτεία για τους “φτωχοδιάβολους” της Κορινθίας, να μην μετατραπεί σε προκλητική επιείκεια για ανάλογες περιπτώσεις σε πλούσια προάστια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ.