Έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας αποφασίστηκε πριν μερικά 24ωρα η διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως.
Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος - κι αφού τόνισε πως οι καταλήψεις διαχρονικά έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε όλα τα ΑΕΙ - αποφάσισε ότι:
- σε όποιες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά, ενώ παράλληλα
- οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν κι αυτές εξ αποστάσεως - αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο, προκειμένου στις 12 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο.
Δεν ήταν λίγοι, ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί που έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους, ενώ ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση του «Χημείου»:
«Το Χημικό του ΕΚΠΑ αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως. Οι παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζουν έλλειψη διαβλητότητας σε υψηλό βαθμό και δεν μπορούν να συντονιστούν οι εξετάσεις χωρίς την φυσική παρουσία των μελών ΔΕΠ στο Τμήμα. Η σημερινή Συνέλευση του Τμήματος Χημείας λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας αυτού, δηλώνει ότι αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως».
«Με προσπάθεια λίγων λεπτών ο φοιτητής παίρνει 9 ή 10»
Το πείραμα που κοινοποίησε με ανάρτησή του ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας αποδεικνύει πόσο ανούσια θα ήταν η εξέταση των φοιτητών εξ αποστάσεων - με δεδομένη πλέον την ευρεία χρήση του ψηφιακού εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.
«Έστησα δύο εικονικές δικτυακές πανεπιστημιακές εξετάσεις με την τεχνητή νοημοσύνη στο ChatGPT. Το μηχάνημα πέρασε και τις δύο», σημειώνει στην ανάρτησή του.
Απασχόληση μόλις μισής ώρας, δίνοντας στο ChatGPT για δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. «θέματα» και σε 5’’ οι απαντήσεις. Θα τις δείτε πιο κάτω. Αν γνωρίζετε αρχιτεκτονική και πολεοδομία βαθμολογήστε. Σίγουρα προβιβάσιμοι βαθμοί προς το «Πολύ Καλά» δηλαδή 7-8. Με προσπάθεια λίγων λεπτών ακόμη μπορεί να πετύχει το “Άριστα» δηλαδή 9 ή 10.
Σε ερωτήσεις κρίσεως, το ChatGPT γράφει σίγουρα «Άριστα». Πέτυχε επίσης η δοκιμή σε ερώτηση σύγκρισης αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 20ου αιώνα. Φαίνεται ότι γραπτές δικτυακές εξετάσεις σε θεωρητικά μαθήματα είναι αδύνατον να υπάρξουν. Η άγνοια του Υπουργείου Παιδείας είναι πρωτοφανής.
Όπως τονίζει, «ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές».