Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής: Άμεσα συμφωνία με τους δανειστές

Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής: Άμεσα συμφωνία με τους δανειστές Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής: Άμεσα συμφωνία με τους δανειστές
Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής: Άμεσα συμφωνία με τους δανειστές Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη των εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης ΝΔ /ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο του 2014 χωρίς μια τέτοια συμφωνία» αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεση του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Η συζήτηση στην Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στην ορθολογική ανάλυση των δεδομένων πέραν οποιασδήποτε κινδυνολογίας» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και υποστηρίζουν ότι «μια συμφωνία με τους δανειστές για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι δυνατή».

Αυτή τη στιγμή η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων. Από την Άνοιξη 2014 οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος προσαρμογής πάγωσαν, ενώ ταυτόχρονα η υστέρηση των εσόδων του κράτους διευρύνει το «δημοσιονομικό κενό» και μειώνει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. «Η τάση αυτή πρέπει να αναστραφεί επειγόντως» αναφέρει το ΓΠΒ και σημειώνει πώς οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο 2014 χωρίς μια τέτοια συμφωνία.

Το ΓΠΒ αναφέρεται και στο θέμα της εκροής τραπεζικών καταθέσεων και υποστηρίζει πώς άμεσα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν αν υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων και αποταμιεύσεων από τις τράπεζες. «Ακόμα και μόνο για το λόγο αυτό επιβάλλεται ένα ελάχιστο εγχώριας και διεθνούς συνεννόησης.»

Πάντως, αναφέρει ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και τα προαπαιτούμενα για τις τελευταίες δόσεις, επιδέχονται αλλαγές, κυρίως για μια διόρθωση κοινωνικών αδικιών, ενδυνάμωση του δικτύου προστασίας των φτωχών και την αποδιάρθρωση του άτυπου και τυπικού θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους «έχοντες και κατέχοντες». Όπως σημειώνεται στην έκθεση «πρέπει να αποκατασταθεί η αίσθηση μιας δίκαιης κατανομής του βάρους και της μετάβασης σε ένα νέο, εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης».

Στόχος της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με το ΓΠΒ επρέπει να είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ενώ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για διορθώσεις και εφαρμογή του ισχύοντος (έως τέλη Φεβρουαρίου μετά την παράταση που δόθηκε) προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Πιθανόν θα ζητηθεί νέα παράταση ενός ή περισσότερων μηνών ώστε να έχει χρόνο η νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει τη νέα φάση διαπραγμάτευσης, εκτιμά το Γραφείο.

Επίσης το ΓΠΒ προτείνει να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια («μετά το μνημόνιο ΙΙ») ενω η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να συμβάλει ώστε πολιτικοί θεσμοί και διαδικασίες να μην παραμελούν την οικονομική αποτελεσματικότητα.

Το ΓΠΒ στην έκθεση του αναφέρει ότι το «τέλος της λιτότητας» καθ’ εαυτό, παραπέμπει σε ελλείμματα, όμως το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και συμπληρώνει ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του δημόσιου χρέους της χώρας. «Το χρέος δεν είναι απλά ή μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση. Στην ΕΕ αυξάνεται η πίεση για συνολικές λύσεις. Προς το παρόν, η έμφαση είναι στην επιτάχυνση της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω νέων πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο ώστε να επωφεληθεί από τις συντελούμενες διεργασίες» σημειώνει το ΓΠΒ.