Market Maven

Η μεγάλη απουσία από το συνέδριο της JP Morgan, η Tikun Olam και η Antipollution Egypt

Η μεγάλη απουσία από το συνέδριο της JP Morgan, η Tikun Olam και η Antipollution Egypt Φωτογραφία: pixabay

Μια ηχηρή απουσία

Το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνουν η JP Morgan με την Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, ξεχωρίζει από την οικονομική ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν επαφές με περισσότερους από 100 διαχειριστές κεφαλαίων κορυφαίων επενδυτικών οίκων και να παρουσιάσουν τους στόχους και τις προοπτικές τους. Πρέπει να σημειωθεί πως στις εταιρείες που θα μετάσχουν στο επενδυτικό συνέδριο δεν συγκαταλέγονται αποκλειστικά εισηγμένες. Στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HelleniQ Energy, Intrakat, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Τιτάν, αλλά και από τις μη εισηγμένες η Olympia Group, η Grivalia Aκινήτων, η CVC Greece και η PeopleCert. Τρία είναι τα πάνελ του συνεδρίου με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το πάνελ στο οποίο θα συνομιλήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον , το πάνελ στο οποίο θα μιλήσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και το πάνελ στο οποίο οι διοικήσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος θα αναφερθούν στις προοπτικές των κλάδων που δραστηριοποιούνται. Η στήλη δεν μπορεί παρά να καταγράψει μια ηχηρή απουσία από το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan. Μιλάμε για την Viva Wallet. Δεδομένου ότι η JP Morgan κατέχει το 48,5% της Viva Wallet θα ανέμενε κανείς πως η ελληνική εταιρεία θα ήταν παρούσα στις επενδυτικές συναντήσεις. Ωστόσο, ο CEO & Co Founder της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης δεν θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη. Και αυτό το γεγονός ίσως αποτυπώνει τις τεταμένες σχέσεις του Καρώνη με το management της JP Morgan, ένταση που σε μεγάλο βαθμό απορρέει από τη διαφορετική αντίληψη των δύο πλευρών για το valuation της Viva Wallet.

Η Antipollution Egypt

Πρόσκαιρες προκλήσεις στο νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του Βύρωνα Βασιλειάδη στην Αίγυπτο θέτει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και η επίδρασή της στη Διώρυγα του Σουέζ. Η ελληνική εταιρεία Antipollution που ανήκει στον Όμιλο εταιρειών V του Βύρωνα Βασιλειάδη ίδρυσε προ μηνών την εταιρεία Antipollution Egypt από κοινού με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ και τον Αιγυπτιώτη-Έλληνα επιχειρηματία Eric Adam. Η Antipollution Egypt δραστηριοποιείται στη συλλογή και ανακύκλωση των στερεών και υγρών αποβλήτων που προκαλούν τα πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ. Μπορεί η έναρξη των εργασιών της Antipollution Egypt να συνομολογήθηκε προ δεκαημέρου σε ειδική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ στην Ισμαηλία της Αιγύπτου, ωστόσο για το προσεχές διάστημα θα έχει «αναδουλειές». Ο λόγος είναι η γεωπολιτική αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα που αναγκάζει τις περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν τις διελεύσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με στοιχεία του MarineTraffic, το διάστημα 1 Ιανουαρίου – 15 Ιανουαρίου 2024 προσέγγισαν τη Διώρυγα του Σουέζ 176 πλοία, όταν στο ίδιο διάστημα του 2023 την είχαν προσεγγίσει 450 πλοία. Μιλάμε λοιπόν για μια μείωση άνω του 60% σε ετήσια βάση. Αυτή η πτώση των διελεύσεων σημαίνει και μειωμένη δραστηριότητα για την Antipollution Egypt. Πάντως, αυτό θα είναι κάτι πρόσκαιρο. Μεσοπρόθεσμα η Antipollution Egypt έχει κάνει στρατηγικό positioning στη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς η συμφωνία που έχει με τις τοπικές αρχές προβλέπει πως θα λειτουργεί ως οργανισμός-ομπρέλα για όλους τους σχετικούς εργολάβους που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και ανακύκλωση των στερεών και υγρών αποβλήτων στην περιοχή και θα επιβλέπει τις παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες για να εξασφαλίζει πως εφαρμόζουν το νόμο, χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και τηρούν τους κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Tikun Olam

Η καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης είναι μια σύνθετη υπόθεση που διέπεται από αυστηρό νομικό πλαίσιο και από ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες μεταποίησης, επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας είναι αυτή της ισραηλινών συμφερόντων Tikun Olam, που βρίσκεται στα Εξαμίλια της Κορίνθου. Η Διοίκηση της Tikun Olam έχει αναθέσει την φύλαξη των εγκαταστάσεων της στα Εξαμίλια σε μια τοπική εταιρεία security της Κορίνθου, την Protection & Safety, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Θανάσης Σκλήρης. Η κοινή υπουργική απόφαση 27462/15-3-2022 για τους όρους και προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπει πως «η φύλαξη των μονάδων μεταποίησης, επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης εκτελείται από ένστολους και εκπαιδευμένους ιδιωτικούς φύλακες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2518/1997, σε 24ωρη βάση, οι οποίοι εποπτεύουν ανελλιπώς την περίφραξη, την κενή ζώνη και τα συστήματα ασφαλείας». Αν και η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν κάνει καμία αναφορά σε ενόπλους φρουρούς η Tikun Olam «πατώντας» στην μνεία που κάνει η απόφαση στις διατάξεις του Ν. 2518/1997 εξόπλισε τους φρουρούς της Protection & Safety με πέντε πιστόλια τύπου SF 19 4.5 RDR AFDE της κροατικής HS Produkt. Και εδώ υπάρχει μια «θολούρα». Βλέπετε, το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 2518/1997 απαγορεύει στους εκπροσώπους και τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας την οπλοφορία και την κατοχή όπλων, καθώς και των λοιπών αντικειμένων που προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου περί όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών. Ωστόσο, η παρ. 2 του ίδιου άρθρου αναφέρει πως «κατ΄εξαίρεση, δύναται να χορηγείται άδεια οπλοφορίας με περίστροφο ή πιστόλι σε προσωπικό ασφαλείας των προαναφερόμενων επιχειρήσεων, στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη διαφόρων δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων, με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό αυτό θα φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο από τους φορείς, στους οποίους παρέχεται η φύλαξη και μόνο κατά το χρόνο άσκησης των καθηκόντων τους». Η Διοίκηση της Tikun Olam θώρησε πως εντάσσεται στις «μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας» επιχειρήσεις και ως εκ τούτου προμήθευσε την Protection & Safety με τον προαναφερόμενο οπλισμό. Δεδομένου ότι και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου της φαρμακευτικής κάναββης μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tikun Olam, θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά με υπουργική απόφαση η οπλοκατοχή στις μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να μην τεθεί στο μέλλον ζήτημα ερμηνείας της υπουργικής απόφασης, ειδικά στην απευκταία περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα συμβάντα.

Η δωρεά Ανδρεάδη

Εγκρίθηκε προ ημερών από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η δωρεά ύψους 3 εκατ. ευρώ που έκανε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. Με την εν λόγω δωρεά η εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση μελέτης αποκατάστασης-αναδάσωσης για την αναβάθμιση έκτασης συνολικού εμβαδού 3.309 στρεμμάτων στην περιαστική περιοχή Δήμου Ευκαρπίας, Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η δωρεά προβλέπει τη φύτευση 300.000 δέντρων στους δύο ασκεπείς λόφους πίσω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, που ενώνονται με το Ρέμα των Μύλων και ανήκουν στον Δήμο Παύλου Μελά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δάσους επισκέψιμου στους πολίτες, με δασικούς δρόμους, μονοπάτια για ποδηλασία και πεζοπορία, που θα περιλαμβάνει επίσης τόσο ένα υψηλής αισθητικής αναψυκτήριο, όσο και έναν Δασικό Βοτανικό Κήπο. Αναμφίβολα πρόκειται για μια αξιόλογη δωρεά.

Πατατάκια made in Greece

Τα τσιπς πατάτας και τα συναφή σνακ είναι δημοφιλή στην Ελλάδα. Και αυτό αποτυπώνεται στην κατάταξη της χώρας μας στις πωλήσεις τσιπς πατάτας (Potato Crisps & Snacks) σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία ερευνών IBISWorld η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη σε τζίρο σχετικά με πωλήσεις τσιπς πατάτας και συναφών σνάκ ανάμεσα σε 22 χώρες της ΕΕ. Οι πωλήσεις του κλάδου υπολογίζονται για το 2024 σε 513 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. ευρώ που είναι οι εκτιμώμενες πωλήσεις της Ολλανδίας, η οποία είναι και η πρώτη στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη. Τελευταία στην κατάταξη είναι η Λετονία με μόλις 1 εκατ. ευρώ σε αξία εκτιμώμενων πωλήσεων. Πάντως, η ελληνική αγορά των συναφών σνακ πατάτας στην Ελλάδα εκτιμάται πως μεταξύ 2019 και 2024 αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας σαφούς τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι ξένοι επενδυτές έχουν στο ραντάρ τους τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και πως επενδυτικές φίρμες συχνά πυκνά βολιδοσκοπούν τις διοικήσεις τους.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.