Life

Ανησυχία για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision: Κλεισμένη στο δωμάτιό της η Ισραηλινή τραγουδίστρια

Ανησυχία για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision: Κλεισμένη στο δωμάτιό της η Ισραηλινή τραγουδίστρια Φωτογραφία: Instragram
Η Σουηδία έχει υποσχεθεί ένα θεαματικό σόου από τις 7 έως τις 11 Μαΐου αλλά ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα εν μέσω διαδηλώσεων για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision έχουν δημιουργήσει ανησυχία στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Σουηδίας, που φιλοξενεί τη διοργάνωση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινότητας.

Η Σουηδία έχει υποσχεθεί ένα θεαματικό σόου από τις 7 έως τις 11 Μαΐου αλλά ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα εν μέσω διαδηλώσεων για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η κοινότητα των περίπου 1.200 Εβραίων ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, όταν το Ισραήλ θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, και ξανά την ημέρα του τελικού, στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμο. «Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν. Το Μάλμο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έχει μια μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, με τα περισσότερα μέλη της να προέρχονται από το Ιράκ και τη Συρία.

Το τραγούδι του Ισρα΄ήλ για φέτος:

{https://www.youtube.com/watch?v=lJYn09tuPw4}

Η διοργάνωση απαγόρευσε τις παλαιστινιακές σημαίες

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του διαγωνισμού Eurovision υποστήριξε ότι οι αγοραστές εισιτηρίων θα επιτρέπεται να επιδεικνύουν μόνο τις σημαίες των διαγωνιζόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, και τη σημαία του Pride.

Σε δήλωση τους στο Associated Press, ανέφεραν επίσης ότι ενδέχεται επίσης να απαγορευτούν «ρούχα, αντικείμενα ή αφίσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα για να προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες» με φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα.

Η αμφιλεγόμενη συμμετοχή του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ αποδείχθηκε επίσης αμφιλεγόμενη. Με τον αρχικό τίτλο «October Rain», το τραγούδι, που ερμήνευσε η Eden Golan, φάνηκε να περιέχει αναφορές στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αποκλείστηκε λόγω παραβίασης των κανόνων περί πολιτικής ουδετερότητας, έπειτα από θύελλα αντιδράσεων.

Αν και αρχικά το Ισραήλ απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό αν γίνουν αλλαγές, η έκκληση του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ για «αναγκαίες προσαρμογές» ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ισραήλ οδήγησε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN να συμφωνήσει στην τροποποίηση του τραγουδιού.

Στις 9 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, αφού έγιναν αλλαγές στους στίχους και ο τίτλος του τραγουδιού άλλαξε σε «Hurricane».

Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ 

Υπήρξαν πολλές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του διαγωνισμού από διάφορες χώρες. Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν φέτος την απαγόρευση του Ισραήλ, όπως οι Robyn, Fever Ray και First Aid Kit, ενώ πάνω από 1.400 Φινλανδοί επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ένα αίτημα για την απαγόρευση της συμμετοχής της χώρας και στον διαγωνισμό.

Κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης του 2024, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Olly Alexander, αντιμετώπισαν επίσης εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της εκδήλωσης. Ο Alexander, η φετινή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψε αρχικά μια δήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία αποκαλούσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και το κατηγορούσε για γενοκτονία.

Ωστόσο, μετά τη λήψη ανοιχτής επιστολής από πολυάριθμους queer καλλιτέχνες και άτομα να μποϊκοτάρουν τη Eurovision τον περασμένο Μάρτιο, αρκετοί καλλιτέχνες της Eurovision, μεταξύ των οποίων οι Bambie Thug από την Ιρλανδία, Gåte από τη Νορβηγία, Iolanda από την Πορτογαλία και ο ίδιος ο Alexander, απάντησαν στην επιστολή λέγοντας ότι «πιστεύουν ακράδαντα στην ενωτική δύναμη της μουσικής».

Οι οδηγίες στην εκπρόσωπο του Ισραήλ

Αυτό που έχει ζητηθεί από την εκπρόσωπο του Ισραήλ, είναι να μην βγαίνει καν από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της παρά μόνο για τις πρόβες και πολύ λίγες επίσημες εκδηλώσεις της Eurovision στις οποίες απαιτείται να συμμετέχει στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της.

Η Ρωσο-Ισραηλινή τραγουδίστρια έχει λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, Shin Bet, να μην εγκαταλείπει το δωμάτιο του ξενοδοχείου της για τη δική της ασφάλεια και φέρεται να βρίσκεται υπό προστασία σωματοφύλακα 24 ώρες το 24ωρο.

Οι αυστηρές προφυλάξεις ασφαλείας για την Γκολάν υπαγορεύονται από τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ίντεν εμφανίστηκε στην πρόβα με μια κονκάρδα που έγραφε σύνθημα αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς που κρατούνται όμηροι από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε νέες αντιδράσεις.