Διεθνή

Η μπάλα στο γήπεδο της Χαμάς για το σχέδιο ανακωχής: Τα παιχνίδια Νετανιάχου και η πίεση των ΗΠΑ

Η μπάλα στο γήπεδο της Χαμάς για το σχέδιο ανακωχής: Τα παιχνίδια Νετανιάχου και η πίεση των ΗΠΑ
Οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος συμπληρώνει σε λίγα εικοσιτετράωρα οκτώ μήνες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν άσκησε ξανά πίεση χθες Κυριακή στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Αφού επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να υπάρξει συμφωνία, τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί.

Η Χαμάς έχει περιοριστεί στο να δηλώσει πως αντιμετωπίζει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, προτού επαναλάβει ότι οι βασικές απαιτήσεις της - δηλαδή η οριστική κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακα - είναι «μη διαπραγματεύσιμες».

Σημειώνεται πως όταν την Παρασκευή παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο η ισραηλινή πρόταση για την κατάπαυση του πυρός, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατράνωσε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο ως την εξάλειψη της Χαμάς. Χθες σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μία συμφωνία πλαίσιο του Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εξακολουθεί να έχει... προβλήματα. «Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη», ανέφερε συγκεκριμένα.

Παρόλα αυτά είναι... «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».

Δεμένα τα χέρια του Νετανιάχου που έχει υπογράψει(;) το σχέδιο ανακωχής

Ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Ισραήλ προβλέπει, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ωστόσο, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε τις «προϋποθέσεις» που χαρακτηρίζει αναγκαίες για τη «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός: την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.

Σημειώνεται πως ο Μπενιανίμ Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με ολοένα μεγαλύτερη πίεση: Από τη μία, οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς απειλούν να την εγκαταλείψουν, πρακτικά ανατρέποντάς τη, αν τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς να έχει εξαλειφθεί η Χαμάς και από την άλλη χιλιάδες Ισραηλινοί συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας συμφωνία που θα επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Κάπως έτσι φαίνεται πως εξηγείται η διγλωσσία για το σχέδιο - που οι μεν παρουσιάζουν ως ισραηλινό και οι δε ως αμερικανικό.

«Δεν υπάρχει γάλα, τα παιδιά πεθαίνουν της πείνας»

Την ίδια ώρα στον παλαιστινιακό θύλακα - που βιώνει μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή - η σημαντικότερη πύλη για τις παραδόσεις διεθνούς βοήθειας, αυτό στη Ράφα, παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβαν πριν από σχεδόν έναν μήνα ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

Στη χθεσινή συνάντηση στο Κάιρο με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Αίγυπτος επανέλαβε ότι απορρίπτει το να παραμείνει η παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος στη Ράφα στα χέρια του ισραηλινού στρατού, ενώ σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν επαρκεί και δεν φθάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.

Σε νοσοκομείο στη Ντέιρ αλ Μπάλα, από τα λιγοστά που λειτουργούν ακόμη, η 33χρονη Αμίρα ατ Ταουίλ αφηγήθηκε ότι αδυνατεί να βρει γάλα για το μωρό της, που πάσχει από οξύ υποσιτισμό. «Ο Γιούσεφ χρειάζεται γάλα, πέρα από τα φάρμακά του, αλλά δεν υπάρχει στη Γάζα», είπε η γυναίκα, κρατώντας στην αγκαλιά της το μικρό αγόρι, στο οποίο είχε περαστεί ενδοφλέβιος ορός.

«Τα παιδιά πεθαίνουν της πείνας», προειδοποίησε προχθές Σάββατο η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χάρις.