Διεθνή

Αποκαλυπτική έκθεση για τα εγκλήματα του Ισραήλ: Η πείνα ως μέθοδος πολέμου

Αποκαλυπτική έκθεση για τα εγκλήματα του Ισραήλ: Η πείνα ως μέθοδος πολέμου
Έκθεση της HRW αποκαλύπτει τον άνισο πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο: Η πείνα ως μέθοδος πολέμου και η στοχοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποκαλύπτει πως από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις εναντίον αυτοκινητοπομπών και υποδομών ανθρωπιστικών οργανώσεων, ακόμη και αφού έχουν ενημερωθεί για τις συντεταγμένες τους.

Η HRW δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δεν εξέδωσαν προειδοποιήσεις πριν από τα πλήγματα, τα οποία σκότωσαν ή τραυμάτισαν τουλάχιστον 31 ανθρώπους.

Τον περασμένο μήνα - και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου - επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ. Οι πύραυλοι έπληξαν μια αυτοκινητοπομπή τριών οχημάτων της World Central Kitchen (WCK), δύο από τα οποία έφεραν το λογότυπο της οργάνωσης στην οροφή.

Η HRW δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή «ακολούθησε μια διαδρομή την οποία η οργάνωση είχε ήδη συμφωνήσει με τον ισραηλινό στρατό», ενώ οι εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα «στοχεύτηκαν σκόπιμα».

«Η επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου κατά της αυτοκινητοπομπής της World Central Kitchen δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό». Η οργάνωση παρουσιάζει, αντίθετα, οκτώ ακόμη περιστατικά στα οποία ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν κοινοποιήσει στις ισραηλινές αρχές τις συντεταγμένες τους και παρόλα αυτά δέχθηκαν επίθεση - χωρίς καμία προειδοποίηση.

28694603_299a1.jpg

Σε αυτά τα οκτώ περιστατικά, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών, και τραυμάτισαν τουλάχιστον 16 ακόμη άτομα. 

Οι υπόλοιπες επτά επιθέσεις είναι οι εξής:

  • Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), 18 Νοεμβρίου 2023.
  • Επίθεση σε ξενώνα της UNRWA, 9 Δεκεμβρίου 2023.
  • Επίθεση σε καταφύγιο των MSF, 8 Ιανουαρίου 2024.
  • Επίθεση σε ξενώνα της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) και της Ιατρικής Βοήθειας για τους Παλαιστίνιους (MAP), 18 Ιανουαρίου 2024.
  • Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή της UNRWA, 5 Φεβρουαρίου 2024.
  • Επίθεση σε ξενώνα των MSF, 20 Φεβρουαρίου 2024.
  • Επίθεση σε σπίτι που φιλοξενούσε έναν υπάλληλο της αμερικανικής οργάνωσης Near East Refugee Aid Organization (Anera), 8 Μαρτίου 2024.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, όποτε ένα ακόμη όχημα του ΟΗΕ δέχθηκε πυρά - αυτή τη φορά - στη Ράφα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα μέλος του οργανισμού και να τραυματιστεί ακόμη ένα.

«Από τη μία το Ισραήλ εμποδίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και από την άλλη επιτίθεται σε αυτοκινητοπομπές που παραδίδουν μέρος της μικρής ποσότητας που επιτρέπουν να φτάνει στον θύλακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις αυτές, αλλά και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στις 30 Απριλίου ο ΟΗΕ, 254 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 - οι 188 εξ αυτών μέλη της UNRWA.

Σύμφωνα με την UNRWA, πάλι, 169 εγκαταστάσεις της έχουν πληγεί από τις εχθροπραξίες σε 368 περιστατικά, ενώ τουλάχιστον 429 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε καταφύγια της υπηρεσίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν επίσης πυροβολήσει και βομβαρδίσει ανθρώπους που συγκεντρώνονται για να συγκεντρώσουν βοήθεια, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

«Οι επιθέσεις αυτές έχουν ανατριχιαστικό αντίκτυπο στις προσπάθειες παροχής βοήθειας στη Γάζα».

28694280_dfd26.jpg

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού στο Κάιρο και το βόρειο Σινά, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναντήθηκε με προσωπικό από 11 ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις τους έχουν αναγκάσει να λάβουν διάφορα μέτρα - όπως να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους, να μειώσουν το προσωπικό τους στη Γάζα ή να περιορίσουν σημαντικά την παροχή βοήθειας.

Αυτό το μοτίβο επιθέσεων - παρά την κατάλληλη ενημέρωση των ισραηλινών αρχών - εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση και την ικανότητα του Τελ Αβίβ να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στο οποίο βασίζονται χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, για να «νομιμοποιούν» την αδειοδότηση εξαγωγών όπλων που καταλήγουν στο Ισραήλ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε, τέλος, ότι οι ισραηλινές αρχές χρησιμοποιούν την πείνα ως μέθοδο πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με την στρατηγική που έχουν υιοθετήσει Ισραηλινοί αξιωματούχοι και εκτελούν οι IDF, εμποδίζεται συστηματικά η παράδοση νερού, τροφίμων και καυσίμων, μπλοκάρεται εσκεμμένα η ανθρωπιστική βοήθεια, καταστρέφονται γεωργικές περιοχές και γενικά χρησιμοποιείται κάθε μέσο προκειμένουν να αποστερηθούν οι Παλαιστίνιοι - κρίσιμους για την επιβίωσή τους - πόρους.

Σύμφωνα με την HRW, το Ισραήλ δεν είχε απαντήσει σε επιστολή που εστάλη την 1η Μαΐου και με την οποία ζητούσε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις που καταγράφονται στην έκθεση, ενώ αντίστοιχη ήταν και η ανταπόκρισή τους σε σχετικό αίτημα του Guardian.