Διεθνή

Γιατί το Βόρειο Σέλας έχει διάφορα χρώματα και τι σημαίνει το καθένα

Γιατί το Βόρειο Σέλας έχει διάφορα χρώματα και τι σημαίνει το καθένα Φωτογραφία: Facebook
Φορτισμένα σωματίδια από το Ήλιο, ταξίδεψαν μέχρι τη Γη, αλληλεπίδρασαν με την ατμόσφαιρα και δημιούργησαν ένα σπάνιο υπερθέαμα.

Το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό χθες από πολλά μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής ενώ μερικοί τυχεροί στην Ελλάδα, όπως στην Αθήνα, την Ηλεία και την Ιεράπετρα μπόρεσαν να το δουν.

Σε ανάρτησή του στα social, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξηγεί τον λόγο που το Βόρειο Σέλας έχει διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, ροζ και κόκκινο αλλά και τι σημαίνει το καθ΄ένα.

{https://www.facebook.com/athensobservatory/posts/pfbid0372ppjSs5Nc3mbFwiMYDq9iErdWtat8Ehw349DrrStNPLUZJrg8wb18d2kUf7MWHHl}

Η ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό χθες από πολλά μέρη της Ευρώπης και βόρειας Αμερικής!

Ο λόγος, μια ισχυρότατη γεωμαγνητικη καταιγίδα. Φορτισμένα σωματίδια από το Ήλιο, ταξίδεψαν μέχρι τη Γη, αλληλεπίδρασαν με την ατμόσφαιρα και σωματίδια στην ατμόσφαιρα και δημιούργησαν ένα σπάνιο υπερθέαμα! Φωτογραφίες άρχισαν να ξεχειλίζουν τα μέσα κοινόνικης δικτύωσης! Από Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και Ιεράπετρα!

Τι είναι τα διαφορα χρώματα;

Πράσινο: Το πράσινο είναι το πιο κοινό χρώμα που φαίνεται από το έδαφος και παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με μόρια οξυγόνου σε υψόμετρα 100 έως 300 χλμ

Ροζ και σκούρο κόκκινο: Περιστασιακά, το κάτω άκρο ενός σέλαος θα έχει ένα ροζ ή σκούρο κόκκινο περιθώριο, το οποίο παράγεται από μόρια αζώτου σε υψόμετρα περίπου 100 χλμ

Κόκκινο: Λίγο ψηλότερα στην ατμόσφαιρα (σε υψόμετρα 300 έως 400 χλμ.), οι συγκρούσεις με άτομα οξυγόνου παράγουν κόκκινο σέλας.

Μπλε και μωβ: Τέλος, τα μόρια του υδρογόνου και του ηλίου μπορούν να παράξουν μπλε και μοβ σέλας, αλλά αυτά τα χρώματα τείνουν να είναι δύσκολο να τα δουν τα μάτια μας στον νυχτερινό ουρανό.