Διεθνή

Τι μαθαίνουν οι Γερμανοί μαθητές για το Ολοκαύτωμα σε αντίθεση με τους Έλληνες

Τι μαθαίνουν οι Γερμανοί μαθητές για το Ολοκαύτωμα σε αντίθεση με τους Έλληνες Φωτογραφία: Ben Mullins on Unsplash
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνοντας για το μέλλον από το παρελθόν» είναι αφιερωμένο δήμοσιευμα της γερμανικής Tageszeitung.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα τρέχει για ακόμη μία χρονιά σε γερμανικά σχολεία που έχει ως στόχο να εμβαθύνουν οι μαθητές στην μαύρη εμπειρία του Ολοκαυτώματος. 

«Φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα τριάντα περίπου μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Α' Λυκείου του Georg-von-Giesche-Schule του Βερολίνου, […] στα πλαίσια του οποίου θα ασχοληθούν με το Ολοκαύτωμα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα – μία πτυχή που δεν εξετάζεται ουσιαστικά καθόλου στη σχολική τους ύλη», σημειώνει το δημοσίευμα που επικαλείται η ελληνική υπηρεσία του DW.

«Τον περασμένο Ιανουάριο τα παιδιά συμμετείχαν και σε μία ανταλλαγή μαθητών με μία ελληνογερμανική τάξη από την Αθήνα. Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα επισκέφτηκαν μαζί τα λίγα μουσεία και μνημεία που υπάρχουν στη χώρα για την περίοδο της κατοχής».

Μάλιστα το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν εξετάζονται εις βάθος τα όσα έκαναν οι Ναζί προκαλεί απορία στους μικρούς μαθητές: «Μου φαίνεται απίστευτο το γεγονός ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αναφέρεται μονάχα επιδερμικά στα ελληνικά σχολεία, εμείς αφιερώνουμε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτή τη θεματική», σημειώνει ο 15χρονος μαθητής Πέδρο Σπέκερ.

Πολλοί αναρωτιούνται τώρα στη Γερμανία αν θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση τέτοιου είδους προγραμμάτων.

Ο Πέδρο θεωρεί πως «αυτό δεν θα ήταν οπωσδήποτε ωφέλιμο», καθώς μπορεί οι μαθητές να πιέζονταν και να μην το έπαιρναν το ίδιο θερμά το θέμα. Το σίγουρο είναι πάντως πως, εάν το πρόγραμμα αυτό επαναλαμβανόταν κάποια στιγμή, ο Πέδρο και οι συμμαθητές του θα το παρακολουθούσαν πάση θυσία».