Διεθνή

Τιμωρήθηκε ο ιερέας που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι

Τιμωρήθηκε ο ιερέας που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι Φωτογραφία: EPA/ MAXIM SHIPENKOV
Σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων τέθηκε ο ιερέας που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι 40 ημέρες μετά τον θάνατο του σφοδρού επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν στον ιερέα Ντιμίτρι Σαφρόνοφ που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι στις 26 Μαρτίου. Τέθηκε σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα υποβαθμίστηκε σε ψάλτης.

Επιπλέον, για τα επόμενα τρία χρόνια δεν του επιτρέπεται να ευλογεί, να φοράει ράσο ή τον ιερατικό σταυρό. Έπειτα από τρία χρόνια, ανάλογα με τη «συμμόρφωσή» του, θα κριθεί το μέλλον του στην εκκλησία.

Στην απόφαση σε βάρος του Ντιμίτρι Σαφρόνοφ δεν αναφέρεται ο λόγος. Σημειώνεται ότι ο πατριάρχης Κύριλλος είναι στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η εκκλησία έχει επιβάλει κυρώσεις σε ιερείς που κρίνεται ότι είναι φίλα προσκείμενοι προς την αντιπολίτευση ή δεν στηρίζουν επαρκώς τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ντιμίτρι Σαφρόνοφ έχει προσευχηθεί αρκετές φορές στον τάφο του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα, ενώ τέλεσε το μνημόσυνο των 40 ημερών στις 26 Μαρτίου. Από τον τάφο του επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ιερέας σημείωσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καλέσει τους Ρώσους να μην τα παρατήσουν.

«Το κακό μπορεί να νικηθεί μόνο από το καλό. Αν προσπαθήσουμε να νικήσουμε το κακό με το κακό, τότε θα το πολλαπλασιάσουμε», είχε πει μεταξύ άλλων.

Η απόφαση σε βάρος του ιερέα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ρωσικής εκκλησίας, έκρινε η Ξένια Λουτσένκο, η οποία γράφει blog για τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

«Θέλουν απλά οι ιερείς να είναι υπάκουοι και να υποστηρίζουν δημοσίως την άποψη του πατριάρχη για τον πόλεμο, το κράτος και τον Πούτιν. Αν κάποιος αρνείται, θα τιμωρείται», συμπλήρωσε.

Πιθανότατα, σύμφωνα με την ίδια, ο επίσημος λόγος για την τιμωρία του ιερέα είναι η άρνησή του να διαβάσει την προσευχή που ζητά από τον Θεό να οδηγήσει τη Ρωσία στη νίκη στην Ουκρανία, την οποία έκανε υποχρεωτική ο πατριάρχης Κύριλλος, το 2022. Πολλοί άλλοι ιερείς έχουν τιμωρηθεί για τον ίδιο λόγο στη Ρωσία.