Διεθνή

Η Σουηδία προετοιμάζεται για το «χειρότερο» σενάριο στην Ευρώπη: «Κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχουμε»

Öresundsverket, Malmo Öresundsverket, Malmo Φωτογραφία: y Karl Hörnfeldt on Unsplash
Η Σουηδία προετοιμάζεται για την επέκταση του πολέμου σε νέα μέτωπα στην Ευρώπη και προσπαθεί να θωρακιστεί ενεργειακά εν μέσω κλιμακούμενης ανησυχίας για την ρωσική επιθετικότητα στη Βαλτική.

Με την πρωτεύουσά της να βρίσκεται πιο κοντά στην Αγία Πετρούπολη παρά στο Βερολίνο, η Σουηδία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» έπειτα κι από τις απειλές για μιας απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Αντιμέτωπη με έναν ολοένα και πιο επιθετικό Βλαντιμίρ Πούτιν, η Στοκχόλμη - που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ μόλις τον περασμένο Μάρτιο - δηλώνει πως σκοπεύει να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση που η σύγκρουση εξαπλωθεί στη Βαλτική, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει να «χτίζει» την ενεργειακή της αυτάρκεια.

Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, o διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροπαράγωγης της Σουηδίας θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία εργοστάσιο στο Μάλμε, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μετά από ρωσική επίθεση σε κάποια ενεργειακή υποδομή.

«Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί όντως να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Mikael Nilsson, διευθυντής της μονάδας. «Αλλά το να ξέρουμε ότι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε εφόσον χρειαστεί είναι πραγματικά ανακουφιστικό».

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Σουηδίας συνέχισαν να αυξάνονται τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα, δήλωνε τον Φεβρουάριο η Σουηδική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (MUST). Η MUSΤ έχει άλλωστε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία αποτελεί σαφή στρατιωτική απειλή στην άμεση περιοχή της Σουηδίας.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ - μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 - εγκαταλείποντας το καθεστώς ουδετερότητας που διατηρούσε επί δεκαετίες.

Με δεδομένο πως η Στοχκόλμη έπαψε πλέον να ποντάρει σε ένα ειρηνικό μέλλον, η χώρα καλείται τώρα να αναβαθμίσει τα λιμάνια, τους δρόμους, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τα νοσοκομεία και τα καταφύγιά της.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να φροντίσει για τον ενεργειακό εφοδιασμό της - που λόγω γεωγραφίας - είναι ιδιαίτερα ευάλωτος.

Η Στοκχόλμη βασίζεται για την ώρα σε ένα μείγμα πυρηνικών, υδροηλεκτρικών και αιολικών πηγών ενέργειας, ενώ περίπου 16.000 χιλιόμετρα (9.942 μίλια) γραμμών μεταφοράς ενέργειας που συμβάλλουν στη σύνδεση της παραγωγής στο βορρά με τις κύριες πόλεις στο νότο διασχίζουν πυκνά δάση.

Αυτό αφήνει το δίκτυο πολύ πιο ευάλωτο σε ενδεχόμενο σαμποτάζ από ό,τι οι αντίστοιχες υποδομές σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

Οι κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν συχνά στόχο σε περιόδους πολέμου, σημειώνει η Vera van Zoest, λέκτορας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας.

Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία όπου έχει καταστρέψει περισσότερες από τις μισές ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας, βυθίζοντας ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η επέκταση του πολέμου σε νέα μέτωπα στην Ευρώπη δεν είναι η μόνη ανησυχία της Σουηδίας. Οι «μυστηριώδεις» επιθέσεις πριν από δύο χρόνια στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream - που εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη - αναδεικνύουν τους κινδύνους ενός νέου υβριδικού πολέμου που βρίσκεται ήδη εν εξελίξει.

«Κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχουμε», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Carl-Oskar Bohlin, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση του δικτύου είναι ακόμη πιο επείγουσα με δεδομένο πως η νότια Σουηδία έχει ένα από τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη.