Για «άδικη» και «αντιδημοκρατική» επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν τη Δευτέρα ηγέτες της Δύσης, την ώρα που η Κίνα, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα έστελναν τα συγχαρητήριά τους στον βετεράνο που κέρδισε παράταση της παραμονής του στην εξουσία για έξι ακόμη χρόνια.
Οι διαφορετικές αντιδράσεις υπογράμμισαν για ακόμη μία φορά τα δύο διακριτά γεωπολιτικά στρατόπεδα, όπως αυτά έχουν αποκρυσταλλωθεί έπειτα και από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Φτάνοντας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαρακτήρισαν «απάτη» το εκλογικό αποτέλεσμα, με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ να σημειώνει πως επρόκειτο για εκλογές «χωρίς επιλογή» και τον Γάλλο ομόλογό της να «παίζει» με το λογοπαίγνιο της «ειδικής εκλογικής επιχείρησης».
«Ο Πούτιν εξαφανίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια στέφεται νικητής. Αυτό δεν είναι δημοκρατία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η εκλογική αναμέτρηση ήταν αναμφίβολα η λιγότερο ανταγωνιστική στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, με τον Πούτιν να συγκεντρώνει εντέλει το 87,97% των ψήφων. Ήταν επίσης η λιγότερο διαφανής, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσο λίγοι ανεξάρτητοι παρατηρητές με τόσο περιορισμένη πρόσβαση στα εκλογικά δεδομένα.
Την ίδια ώρα, σε περίπου 29 περιοχές - μεταξύ των οποίων όλες αυτές στις οποίες σημείωνονταν το τελευταίο διάστημα μαζικές διαμαρτυρίες - η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, με ανεξάρτητους παρατηρητές να σημειώνουν πως πρόκειται για μέθοδο σχεδιασμένη να διευκολύνει την αλλοίωση της ψήφου.
Ίσως η πιο κατάφωρη παραβίαση όμως, σύμφωνα με την Ekaterina Schulmann, Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια στο Carnegie Russia Eurasia Center, ήταν η «επιστράτευση»... νεκρών ψηφοφόρων.
Οι καταγγελίες φαίνεται πως είναι αρκετά ακριβείς ειδικά όταν μιλάμε για τις ψήφους που καταμετρήθηκαν στα «νέα εδάφη» που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία. Προεκλογικά οι αρχές σημείωναν ότι υπήρχαν περίπου 4,6 εκατομμύρια δυνητικοί ψηφοφόροι στα νεοαποκτηθέντα εδάφη - ωστόσο αυτός ο αριθμός προκύπτει από παλιές ουκρανικές μετρήσεις και δύσκολα αντιστοιχεί στον σημερινό πληθυσμό.
Ο «παγκόσμιος Νότος» έχει διαφορετική άποψη
Τις «ευαισθησίες» της Δύσης και της ρωσικής αντιπολίτευσης δεν συμμερίζεται ωστόσο ο λεγόμενος «παγκόσμιος Νότος».
Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Πούτιν ήταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως το Πεκίνο θα διατηρήσει στενή επικοινωνία με τη Μόσχα για την προώθηση την «χωρίς όρια» συνεργασία που συμφώνησαν το 2022, λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία σας, η Ρωσία θα είναι σίγουρα σε θέση να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στην εθνική ανάπτυξη και ανοικοδόμηση», είπε ο Σι στο μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο.
Συγχαρητήρια έσπευσαν να στείλουν, ακόμη, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν - με τους δύο άνδρες να δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον «αποτελεσματικό συντονισμό» τους στον ΟΠΕΚ - αλλά και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι που σημείωσε πως προσβλέπει στην ενίσχυση της «διαχρονικής προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» του Νέου Δελχί με τη Μόσχα.
Σημειώνεται πως η Ινδία και η Κίνα αποτελούν - μαζί με τη Ρωσία - μέλη της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS που έχει ως στόχο να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.
Ικανοποιημένοι με τη νίκη Πούτιν εμφανίστηκαν, ακόμη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά και και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος κατηγορείται από τη Δύση για προμήθεια όπλων στη Ρωσία.
Από τον χορό των συγχαρητηρίων, δεν έλειψε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχισει η πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως η η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει εκ νέου ρόλο διαμεσολαβητή για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Η νίκη του Πούτιν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση την έχει σπρώξει ακόμη πιο κοντά σε χώρες όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Χαρακτηριστικά ο Νικολά Μαδούρο σχολίασε τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής σημειώνοντας πως «ο μεγάλος αδελφός μας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θριάμβευσε, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για τον κόσμο».
Στην Αφρική τέλος - όπου η Δύση αγωνίζεται να κερδίσει συμμάχους για την περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας - μερίδα του Τύπου είδε την επανεκλογή του Πούτιν ως θετική είδηση για το νέο status quo σε Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Νίγηρα.
Αυτά τα τρία κράτη στην Ζώνη του Σαχέλ έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους με τη Ρωσία έπειτα από πραξικοπήματα των τελευταίων ετών εις βάρος των παραδοσιακών συμμάχων τους, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Euractiv, Politico και Guardian