Διεθνή

Απίστευτες καταγγελίες για Έλον Μασκ: 1.500 πειραματόζωα σκοτώθηκαν στις δοκιμές του Neuralink

Απίστευτες καταγγελίες για Έλον Μασκ: 1.500 πειραματόζωα σκοτώθηκαν στις δοκιμές του Neuralink Φωτογραφία: APE-MPE
Στα τουλάχιστον 1.500 ζώα που έχουν σκοτωθεί, περιλαμβάνονται πρόβατα και χοίροι... ενώ, φήμες θέλουν να έχουν γίνει δοκιμές εμφύτευσης chip και σε ανθρώπους

«Ακραία ταλαιπωρία» υπέστησαν πίθηκοι που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, ενώ στα 1.500 υπολογίζονται τα ζώα που έχουν σκοτωθεί, στις δοκιμές του εργαστηρίου της Neuralink που ανήκει στον μεγιστάνα Μασκ.

Την είδηση έφερε στο φως της δημοσιότητας η MailOnline, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Έλον Μασκ, αποκαλύπτει στο Twitter/X ότι εταιρεία εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο εγκεφαλικό τσιπ σε άνθρωπο. «Η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ο ασθενής αναρρώνει καλά», σύμφωνα με τον Μασκ.

Οι καταγγελίες της MailOnline

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι δοκιμαστικοί πίθηκοι δέχθηκαν εξαντλητικές επεμβάσεις στο κρανίο τους (έως και δέκα φορές για κάθε ζώο) προτού καταρρεύσουν κατά τη δοκιμή. Τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα περιήλθαν στο μέσο από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις της Καλιφόρνια, το οποίο συνεργάστηκε με τη Neuralink σε δοκιμές για τρία χρόνια, από το 2017 έως το 2020,

Ενδεικτικό είναι ότι ένας πίθηκος γνωστός ως «Ζώο 8» είχε «ακρωτηριαστεί στα άκρα» και «είχε διάρροια τον πρώτο χρόνο της ζωής του», αναφέρουν οι γνωματεύσεις. Επιπλέον, το ζώο υποβλήθηκε σε βαζεκτομή.

Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι μια «τρύπα ραγάδας» δημιουργήθηκε στο κεφάλι του μέχρι να εμφανιστεί ο εγκέφαλος, το εμφύτευμα τοποθετήθηκε και δοκιμάστηκε και στη συνέχεια το ίδιο ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία.

Στα τουλάχιστον 1.500 ζώα που έχουν σκοτωθεί, περιλαμβάνονται πρόβατα και χοίροι, όπως έγινε ακόμη γνωστό.

Καταγγελίες για δοκιμές και σε ανθρώπους

Τον περασμένο μήνα μια ομάδα εκστραείας ονόματι «Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική» ανέφερε ότι η Neuralink δρομολογούσε τη συμμετοχή σε δοκιμές τετραπληγικών έως 40 ετών, προχωρώντας με πειράματα και σε ανθρώπους, όπου ένας χειρουργός θα αφαιρούσε μέρος του κρανίου τους προτού ένα ρομπότ εμφυτεύσει 64 νήματα με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο.

Ερωτηθείς από το DailyMail.com σχετικά, εκπρόσωπος της ανωτέρω επιτροπής, είπε ότι ο Μασκ είχε «μακρύ ιστορικό παραπλάνησης του κοινού σχετικά με τις υποτιθέμενες εξελίξεις στη Neuralink».