Διεθνή

«Στόλος» με 1.000 βάρκες σε ταξίδι διαμαρτυρίας για να σταματήσει η «σφαγή στη Γάζα»

ΑΠΕ - ΜΠΕ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Τουρκίας, ετοιμάζεται μια σημαντική δράση στη Μεσόγειο για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα με τα συνεχόμενα χτυπήματα από τον στρατό του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, 1.000 σκάφη και 4.500 άτομα από 40 διαφορετικές χώρες θα πλεύσουν στη Γάζα -μέσω Τουρκίας- για να πουν «στοπ στην ισραηλινή βαρβαρότητα».

Αναλυτικότερα, 1.000 σκάφη από πολλές χώρες του κόσμου έβαλαν πλώρη για τη Γάζα, διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω Τουρκίας ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά της ισραηλινής καταπίεσης.

Όπως υπολογίζουν, 4.500 άνθρωποι από 40 διαφορετικές χώρες θα λάβουν μέρος στον μικρό στόλο που θα βρίσκεται στην Τουρκία την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.

Ο Βολκάν Οκτσού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τουρκικό σκέλος της οργάνωσης, δήλωσε ότι θέλουν να προστατεύσουν τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους από τη θάλασσα και να κάνουν τις κραυγές τους να ακουστούν σε όλο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δράσης στην Τουρκία, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη θαλάσσια γραμμή τροφοδοσίας του Ισραήλ για 1 εβδομάδα έως 10 ημέρες».

Τα σκάφη θα συγκεντρωθούν στην Αλικαρνασσό, στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας, την Τετάρτη, με σκοπό να κατευθυνθούν προς τη Γάζα και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πριν από αυτό, να αποκλείσουν το λιμάνι της νότιας ισραηλινής πόλης Ασντότ.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλλει και ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ενώ μαίνονται στη Λωρίδα οι στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

H νηοπομπή, όπως είναι σχεδιασμένο, θα κάνει στάση στην Πάφο της Κύπρου.

Ο Okcu υποσχέθηκε ότι όσοι συμμετέχουν θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλήσουν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνή ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010.

«Το Ισραήλ θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».