Διεθνή

Τα «πυρηνικά» σχέδια του Πούτιν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος

Τα «πυρηνικά» σχέδια του Πούτιν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η Ρωσία έκανε μεγάλα «πυρηνικά» σχέδια με στόχο την κατάρρευση της Ουκρανίας.

Μέσα σε τρεις ημέρες έως μια εβδομάδα από την επίθεση, ο Πούτιν σχεδίαζε να καταλάβει το Κίεβο, να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας και να αποστρατιωτικοποιήσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ανάλυση των πρώτων πέντε μηνών του πολέμου από το Royal United Services Institute, οι Ρώσοι είχαν μεγάλα σχέδια να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας.

Τα τρία σχέδια του Πούτιν

Σύμφωνα με την έκθεση του RUSI, τα πολεμικά σχέδια της Ρωσίας έβλεπαν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας ως μέσο για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της Μόσχας.

Κλειδί σε αυτόν τον σχεδιασμό ήταν ο σταθμός Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

Το σχέδιο του Κρεμλίνου προέβλεπε τρεις χρήσεις για τις ουκρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας όταν η εισβολή ήταν σε εξέλιξη.

Σχέδιο «ένα»

Πρώτον, η Μόσχα σχεδίαζε οι ουκρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας να λειτουργήσουν ως βάσεις για τα ρωσικά στρατεύματα και τον εξοπλισμό τους, καθώς και ως αποθήκες πυρομαχικών.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί επρόκειτο επίσης να εγκαταστήσουν διοικητικούς καθώς και θέσεις ελέγχου εντός των εγκαταστάσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

{https://www.youtube.com/watch?v=2jy3JU-ORpo}

Plan B

Η δεύτερη λειτουργία που οραματιζόταν το Κρεμλίνο για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ήταν να αποκτήσει τον έλεγχο του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας. Η πυρηνική ενέργεια παράγει πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Έτσι, ελέγχοντας τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, η Μόσχα θα είχε επιρροή στον πληθυσμό και την οικονομία της Ουκρανίας.

Τέλος, η Μόσχα ήθελε να ελέγξει τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ώστε να έχει "μοχλό πίεσης για εκβιασμό" των ευρωπαϊκών χωρών. Απειλώντας την Ευρώπη με ραδιενεργό ρύπανση από πιθανά ατυχήματα, το Κρεμλίνο ήλπιζε να αποτρέψει την άμεση ή έμμεση ξένη παρέμβαση.

Επιπλέον, για να αντιμετωπίσουν τις ουκρανικές επαρχίες που αρνούνταν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση-αντικαταστάτη που σχεδίαζε να εγκαταστήσει η Μόσχα, οι Ρώσοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ως όπλα τα πυρηνικά εργοστάσια που κατέλαβαν για να διακόψουν την ηλεκτροδότηση των περιοχών αυτών.

Στόχος της Μόσχας ήταν η "αποπυρηνικοποίηση" της Ουκρανίας μέσω της κατάληψης και του ελέγχου των πυρηνικών εργοστασίων της, μαζί με την καταστροφή της εθνικής ταυτότητας της Ουκρανίας και των στρατιωτικών δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την έκθεση του RUSI.

Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την παράνομη και βίαιη εισβολή, η Ρωσία έφτασε στα άκρα, ζητώντας την "αποναζιστικοποίηση"  της Ουκρανίας.

Η Μόσχα εκμεταλλεύτηκε επίσης το ειρηνικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας - κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης - για να κατηγορήσει το Κίεβο ότι θέλει να επαναφέρει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του και να απειλήσει έτσι τη Ρωσία.

Μάχη σε πυρηνικό εργοστάσιο

Παρόλο που ο ρωσικός στρατός δεν κατάφερε να επιτύχει κανέναν από τους πρωταρχικούς στόχους της εισβολής του, κατάφερε να καταλάβει το εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Σε μια μάχη που καταγράφηκε από κάμερες στο εργοστάσιο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να εισβάλλουν και να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας εν μέρει τους στόχους της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών, ο ρωσικός στρατός μετέφερε περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή και τα εγκατέστησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Οι μάχες στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο συνεχίστηκαν και πυρά πυροβολικού κατέληγαν συχνά μέσα και γύρω από την εγκατάσταση. Τα ρωσικά στρατεύματα αποθήκευαν επίσης εξοπλισμό και όπλα μέσα και γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αλλά η Ουκρανία έχει αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις σε άλλες εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το εργοστάσιο Pivdennoukrainsk στη νότια Ουκρανία, αλλά απωθήθηκαν, αν και η εγκατάσταση δέχθηκε πυρά πυροβολικού το φθινόπωρο που έπληξαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο μαχών και το θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, όπως αναφέρεται στο businessinsider, είναι προφανές ότι τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία απέτυχαν παταγωδώς, ενώ υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η Ουκρανία και ο κόσμος πιστεύουν ότι οι φιλοδοξίες αυτές ανατράπηκαν οριστικά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εγκατέστησε πρόσφατα μόνιμη παρουσία στο εργοστάσιο του Πιβδεννουκραίνσκ, ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Ουκρανίας να αναχαιτίσει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.