Ελλάδα

Και τώρα τα δύσκολα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες - Live η πορεία της σκόνης

Και τώρα τα δύσκολα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες - Live η πορεία της σκόνης Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Σε ποιες περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης.

Δύσκολη θα είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τόσο αύριο, Παρασκευή, όσο και το Σάββατο.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι τόσο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όσο και η μεταφορά σημαντικής ποσότητας αφρικανικής σκόνης, επισημαίνει το Meteo στην πρόγνωση καιρού.

Αύριο, Παρασκευή, αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στα κεντρικά και τα βόρεια οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Το Meteo δημοσίευσε χάρτη ο οποίος παρουσιάζει τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος το βράδυ της Παρασκευής, σε όλη τη χώρα. Τα διαγράμματα στον χάρτη απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις πόλεις, την Αθήνα, την Καλαμάτα και Ηράκλειο.

skoni-xartis_d35c7.png

Αφρικανική σκόνη: Δείτε live την πορεία της

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Αρκετή σκόνη και «λασποψιχάλες» αύριο

«Αρκετή» σκόνη αναμένεται αύριο, Παρασκευή, αλλά και νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο πυκνές στα κεντρικά και τα νότια και δεν αποκλείεται να δώσουν «διάσπαρτες λασποψιχάλες», σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια.

Στην Αττική αναμένεται σκόνη και νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 16 έως τους 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα έχει συννεφιά και το μεσημέρι το θερμόμετρο θα φτάσει στους 22 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στην πρόγνωσή του στο weather2go.

Κολυδάς: Η σύγκριση με το προηγούμενο επεισόδιο σκόνης

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα κορυφωθούν αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο, επεσήμανε και ο Θοδωρής Κολυδάς.

«Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη)», σημείωσε σε ανάρτηση που έκανε χθες.

{https://x.com/KolydasT/status/1790712167727009825}

Πέρα από τη μεταφορά σκόνης, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αύριο η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Στα βόρεια θα φτάσει τους 23-25 βαθμούς, στην υπόλοιπη Ελλάδα τους 26-29 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο, οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα. Τοπικές βροχές αναμένονται στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27-29 βαθμούς, κατά τόπους κυρίως στα δυτικά, τους 30-32 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 24-26 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 27-31 βαθμούς Κελσίου.