Ελλάδα

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα – Απόκοσμη η εικόνα το ξημέρωμα της Τετάρτης

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα – Απόκοσμη η εικόνα το ξημέρωμα της Τετάρτης Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Η θέα από τον Λυκαβηττό ήταν ένα απέραντο ομιχλώδες τοπίο, λόγω της συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης

Αυξημένες είναι και σήμερα οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά σύμφωνα με τους μετεωρολόγους προοδευτικά θα καθαρίσει ο ουρανός και το φαινόμενο θα περιοριστεί ανατολικότερα και πάνω από το Αιγαίο.

Ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης η θέα από τον Λυκαβηττό ήταν ένα απέραντο ομιχλώδες τοπίο, με τους ειδικούς να προτρέπουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομα΄δες να αποφύγουν την έκθεση στην αφρικανική σκόνη. Σε αυτές τις ομάδες συγκαταλέγονται τα παιδιά, τα άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις και τα άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις.

«Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα», συστήνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι άνεμοι στην ανατολική νησιωτική χώρα θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία

Αυτές τις μέρες παρατηρείται αύξηση προσελεύσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, αλλά, συνήθως τις ημέρες που ακολουθούν ενός επεισοδίου συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθότι τα συμπτώματα εμφανίζονται με καθυστέρηση κάποιων ημερών.

Τα συμπτώματα που κυριαρχούν στους ασθενείς είναι: δύσπνοια, βήχας, πόνος στο θώρακα και ερεθισμός στα μάτια.