Ελλάδα

«Πάτημα» το επιχείρημα της ιδιοκατοίκησης για να αυξάνουν τα ενοίκια οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Πάτημα» το επιχείρημα της ιδιοκατοίκησης για να αυξάνουν τα ενοίκια οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Άλυτο πρόβλημα για τους περισσότερους πολίτες παραμένει το κόστος στέγασης αφού πλέον οι αυξήσεις ενοικίων των τελευταίων ετών δεν έχουν απλά παγιωθεί αλλά συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς.

Εκτός όμως από τις αναμενόμενες αυξήσεις που γίνονται με τη λήξη των συμβολαίων αρκετοί ένοικοι οδηγούνται σε αδιέξοδο καθώς οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν την πρόφαση της ιδιοκατοίκησης προκειμένου να αυξήσουν κατά πολύ την τιμή στους επόμενους ενοικιαστές.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

«Δίνω 500 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Η ιδιοκτήτρια μου είπε ότι πρέπει να φύγω από το σπίτι λόγω ιδιοκατοίκησης. Είμαι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν είναι μόνο ότι πρέπει να αλλάξω σπίτι αλλά πρέπει να βρω και κάπου κοντά διότι τα παιδιά μου πάνε εδώ σχολείο. Στην περιοχή του Παγκρατίου τα ενοίκια ξεπερνάνε τα 600 ευρώ. Θεωρώ ότι η ιδιοκτήτρια θέλει να το νοικιάσει με περισσότερα χρήματα και πως η ιδιοκατοίκηση είναι πρόφαση. Η ζωή μας έχει έρθει άνω κάτω αφού πρέπει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να βρω άλλο σπίτι», δηλώνει ο κ. Μάνος στο Dnews.

Από την πλευρά της η κα. Αναστασία αναγκάζεται και αυτή να αφήσει το σπίτι όπου μένει για τον ίδιο λόγο.

«Μένω στην Αγία Παρασκευή, γιατί η δουλειά μου είναι εδώ. Δίνω 400 ευρώ ενοίκιο, προφανώς είναι ένα πολύ καλό ποσό για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά. Ο ιδιοκτήτης ο οποίος μένει εκτός Αττικής και έχει αρκετά ακίνητα μου είπε ότι το καλοκαίρι που λήγει το συμβόλαιο πρέπει να αφήσω το σπίτι γιατί θα το χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση. Δεν πιστεύω πως θα μείνει εδώ. Θεωρώ ότι απλά θέλει να το πάει στα 700 ευρώ κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στην ανανέωση του συμβολαίου μου», σημειώνει στο dnews.

Τα ενοίκια σε τρεις περιοχές της Αθήνας

Συνεπώς η εύρεση κατοικίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα νοικοκυριά, αφού τα ενοίκια στην Αθήνα «αυξάνονται»συνεχώς. Ενδεικτικά δείτε πως διαμορφώθηκαν οι τιμές σε τρεις περιοχές της Αθήνας.

Για ένα σπίτι 50 τ.μ. στο Παγκράτι το 2023, η μέση τιμή ζήτησης ήταν στα 600 ευρώ, ωστόσο το 2024, καταγράφηκε αύξηση 55 ευρώ, φτάνοντας τα 655.

Στους Αμπελόκηπους, το 2023 η μέση τιμή για ένα ακίνητο άγγιζε τα 554 ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται στα 582, καταγράφοντας αύξηση των 28 ευρώ.

Στην Κυψέλη η τιμή πέρυσι έφτανε τα 437 ευρώ, και μέσα στο 2024 παρατηρήθηκαν αυξήσεις της τάξης των 6,75 ευρώ για ακίνητο 55 τετραγωνικών μέτρων, αγγίζοντας έτσι τη συνολική τιμή των 444 ευρώ.