Ελλάδα

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται: 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται: 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο Φωτογραφία: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Αν και το ημερολόγιο δείχνει ακόμα Απρίλιο, η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην Πολιτική Προστασία και στην Πυροσβεστική καθώς ο εφιάλτης των φωτιών ξεκίνησε πολύ νωρίς με την κατάσταση να προοιωνίζεται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στο Λασίθι προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, αφού απείλησε οικισμούς και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 74χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος, ενώ άλλοι δύο τραυματίες έχουν υποστεί ελαφρά εγκαύματα.

Το χειρότερο είναι ότι τόσο στη φωτιά της Ιεράπετρας, όσο και για το προσεχές τριήμερο «πρωταγωνιστές» θα είναι οι ισχυρότατοι άνεμοι, οι οποίοι βοηθούν στην εξάπλωση των πυρκαγιών και, κυρίως, εμποδίζουν τη μάχη των δυνάμεων κατάσβεσης.

88 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (από τις 18:00 χθες μέχρι τις 18:00 σήμερα),σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Από αυτές οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους και οι 8 ήδη αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα.

Οι ισχυροί άνεμοι προβληματίζουν καθώς οι καθαρισμοί οικοπέδων με καύσεις κλαδιών ακόμη επιτρέπονται

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι εφόσον η καύση μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου επιτρέπεται, κάποιοι δεν τηρούν τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα.

Οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες θα χειροτερέψουν προειδοποίησε ο κ. Βαθρακογιάννης, συνιστώντας πολύ μεγάλη προσοχή και επισημαίνοντας ότι πρέπει στις περιπτώσεις καύσεων, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς όπως σημειώνει «σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ, αναμένεται να εκδηλωθούν άνεμοι εντάσεως από 4 έως 8 μποφόρ» και ενημερώνει, ότι θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και περιπολίες για την τήρηση της εν λόγω απαγόρευσης.

Κικίλιας: Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά – Η απροσεξία δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη αλλά εγκληματική

«Είτε από πρόθεση, είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στο X, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά. Υπάρχει τεράστια ευθύνη και η απροσεξία δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη αλλά εγκληματική».

{https://twitter.com/Vkikilias/status/1776958299092533307}