Ελλάδα

Κέλλυ Ιωάννου στο Dnews για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τι φταίει και πάλι θρηνούμε μια γυναίκα

Κέλλυ Ιωάννου στο Dnews για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τι φταίει και πάλι θρηνούμε μια γυναίκα
Συγκλονισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις της γυναικοκτονίας της 28χρονης Κυριακής που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον πρώην κακοποιητικό σύντροφό της από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, το βράδυ της Δευτέρας, λίγα μόλις λεπτά αφο΄ύ είχε καταγγείλει στους αστυνομικούς τις απειλές και τον εφιάλτη που ζούσε από εκείνον.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η άτυχη 28χρονη δέχτηκε συνολικά 5 πισώπλατες μαχαιριές και μία θανατηφόρα στην καρδιά. Ο νυν σύντροφός της που την συνόδευσε στο ΑΤ και ήταν αυτός που την συμβούλευσε να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό αιφνιδιάστηκε και δεν κατάφερε να την γλιτώσει από τα χέρια του 38χρονου ενώ ούτε η Ελληνική Αστυνομία δεν εγγυήθηκε την ασφάλειά της με αποτέλεσμα η νεαρή Κυριακή να βρεθεί απροστάτευτη και εν τέλει να το πληρώσει με την ίδια της τη ζωή. 

Ο τρόπος που η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε το συμβάν από την πρώτη στιγμή δημιουργεί ερωτήματα και οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από πλευράς Αστυνομίας παραμένουν θολές μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προισταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθαριάνου, δόθηκε εντολή για προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις ευθύνες των αστυνομικών που είχαν βάρδια το μοιραίο βράδυ. 

Μιλώντας στο Dnews η Κέλλυ Ιωάννου, Δρ. Εγκληματολογίας και Ιδρύτρια του Γίνε Άνθρωπος εξηγεί τι έφταιξε στην περίπτωση της 28χρονης και οδηγηθήκαμε σε ακόμη μια γυναικοκτονία παρά το γεγονός ότι το θύμα έπραξε όσα κατά καιρούς συμβουλεύουν οι Αρχές, σκιαγραφεί το προφίλ των επίδοξων θυτών τέτοιων εγκλημάτων και συμβουλεύει όσες γυναίκες ζουν τον εφιάλτη των απειλών από πρώην ή νυν συντρόφους για το πώς θα πρέπει να κινηθούν για να διαχειριστούν  την κατάσταση για να διασφαλιστεί πλήρως η ακεραιότητά τους.

Η 28χρονη Κυριακή που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην, κακοποιητικό σύντροφό της, το βράδυ της Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους, ήταν το πέμπτο θύμα γυναικοκτονίας για το 2024. Η 28χρονη μετά την καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές βρήκε τραγικό θάνατο έξω από το φυλάκιο του ΑΤ της περιοχής. Γιατί οι Αρχές δεν διαχειρίστηκαν την κατάσταση με τη δέουσα προσοχή; Ποια λάθη από πλευράς ΕΛ.ΑΣ στοίχισαν τη ζωή μιας νέας κοπέλας;

Η αποτροπή τέτοιων τραγικών γεγονότων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων αρχών και των αστυνομικών υπηρεσιών. Η μη διαχείριση με τη δέουσα προσοχή από μέρος των αρχών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

- Ανεπαρκής αντίδραση στις καταγγελίες: Εάν η νεαρή γυναίκα είχε καταγγείλει προηγούμενες απειλές ή επεισόδια με τον πρώην σύντροφό της, η ανεπαρκής αντίδραση από τις αρχές να εξετάσουν σοβαρά την κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

- Ανεπαρκή μέτρα προστασίας: Εάν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας όπως απαγόρευση επαφής ή παροχή καταφυγίου, η απουσία επαρκούς παρακολούθησης ή η μη τήρηση των μέτρων προστασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα.

- Ανεπαρκής εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των αστυνομικών υπηρεσιών σχετικά με την αντιμετώπιση της συντροφικής βίας και της κακοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε λάθη κατά τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Πρέπει να προσέξουμε ότι η εξεύρεση της αλήθειας απαιτεί τη διεξαγωγή μιας λεπτομερούς έρευνας και διερεύνησης του περιστατικού, προτού κατηγορήσουμε οποιονδήποτε φορέα για αμέλεια ή ανεπάρκεια. Ωστόσο, η προστασία των ατόμων που εκτίθενται σε κίνδυνο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές και τις αστυνομικές υπηρεσίες.

Η παρουσία ενός δράστη με ήδη επιβαρυμένο ποινικό μητρώο αυξάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για ενέργεια από τις αρχές. Εάν η αστυνομία δεν είχε λάβει υπόψη την προηγούμενη εγκληματική δραστηριότητα του δράστη και τη σύνδεσή του με το θύμα, τότε αυτό αποτελεί ένα σοβαρό λάθος ανάλυσης και αντίδρασης από μέρος των αρχών.

Η προηγούμενη εγκληματική συμπεριφορά του δράστη θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και να οδηγήσει σε πιο εντατική παρακολούθηση ή πιθανότητα περιορισμού της επαφής του με το θύμα, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης.

Συνεπώς, η απουσία αντίδρασης ή η μη λήψη μέτρων προφύλαξης κατά τη γνώση της προηγούμενης εγκληματικής ιστορίας του δράστη αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό παράγοντα που συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα της αφαίρεσης της ζωής μίας νέας κοπέλας.

4216310

Οι γυναικοκτονίες αυξάνονται ανησυχητικά στη χώρα μας και όμως ακόμη ως όρος αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι όπως αποδεικνύεται στην πράξη οι καταγγελίες των θυμάτων έμφυλης βίας αντιμετωπίζονται διεκπεραιωτικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται ανά πάσα στιγμή η σωματική τους ακεραιότητα αν όχι η ίδια τους η ζωή. Τι θα πρέπει να γίνει άμεσα για να μην ξαναθρηνήσουμε καμιά άλλη γυναίκα; Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα από πλευράς Πολιτείας;

Η αύξηση των περιστατικών γυναικοκτονιών είναι μια ανησυχητική τάση και απαιτεί επείγουσα δράση από την πολιτεία και την κοινωνία συνολικά. Ορισμένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν άμεσα περιλαμβάνουν:

- Ενίσχυση της νομοθεσίας: Η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τη νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων βίας και για την τιμωρία των δραστών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές για τους ενόχους γυναικοκτονιών και την αύξηση της προστασίας για τα θύματα.

- Εκπαίδευση των αρχών επιβολής του νόμου: Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές πρέπει να λάβουν εκπαίδευση σχετικά με την αντιμετώπιση της οικιακής βίας και της γυναικοκτονίας, καθώς και σχετικά με την αναγνώριση των σημάτων και των ενδείξεων που υποδεικνύουν ότι μια γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Υποστήριξη των θυμάτων: Είναι σημαντικό η πολιτεία να παρέχει συστηματική υποστήριξη στα θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καταφυγίου και ψυχολογικής υποστήριξης.

- Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας: Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες ευαισθητοποίησης πρέπει να προωθηθούν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με στόχο την ενίσχυση της συνειδητοποίησης και της αλληλεγγύης απέναντι στα θύματα.

Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν μόνο μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των γυναικοκτονιών. Η επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς της κοινωνίας και μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την αλλαγή κοινωνικών στερεοτύπων και δομών που επιτρέπουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών.

4216305

Γιατί κάποιος οδηγείται στο να σκοτώσει τη σύντροφό του; Ποιο είναι το προφίλ των θυτών; Ποια στοιχεία της συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελούν αποχρωσες ενδείξεις ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και στη γυναικοκτονία;

Η γυναικτονία είναι η ύψιστη μορφή έμφυλης βίας που συνήθως έχει πολλές παραμέτρους και αιτίες. Οι λόγοι που κάποιος οδηγείται στο να σκοτώσει τη σύντροφό του μπορεί να είναι πολλαπλοί και ποικίλοι, όπως:

- Ελέγχος και εξουσία: Ο δράστης ενδέχεται να έχει έντονη επιθυμία για έλεγχο και εξουσία πάνω στο θύμα του και να αντιδρά με βία όταν αυτό δεν πετυχαίνεται.

- Αποτυχημένες σχέσεις και ανεπαρκής επίλυση συγκρούσεων: Συχνά, η παρουσία προβλημάτων και συγκρούσεων σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε έκρηξη βίας.

- Ψυχολογικά προβλήματα: Οι δράστες μπορεί να πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές ή να βρίσκονται υπό έντονο άγχος και άγνοια των δικών τους συναισθημάτων

- Πατριαρχία και στερεοτυπικές αντιλήψεις: Κοινωνικά πρότυπα που ενθαρρύνουν την ανδρική εξουσία και την καταπίεση των γυναικών μπορεί να επιδράσουν στη συμπεριφορά του δράστη.

Όσον αφορά το προφίλ των θυτών, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ που να ισχύει για όλους. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά οι δράστες γυναικοκτονιών είναι άνδρες που έχουν προβλήματα ελέγχου και θυμού, πολλές φορές έχουν ιστορικό βίας και ελέγχου στις σχέσεις τους.

Σχετικά με τις ενδείξεις που μπορούν να υποδείξουν την πιθανότητα ενός ατόμου να φτάσει στη γυναικοκτονία, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Αυξημένη επιθετικότητα και εξάρτηση από τη σύντροφο.
- Συχνές απειλές ή επιδείξεις βίας προς τη σύντροφο.
- Ιστορικό προηγούμενων περιστατικών βίας ή εγκληματικής συμπεριφοράς.
- Επιδείξεις έλλειψης σεβασμού και ψυχολογικής χειραγώγησης προς τη σύντροφο.
- Απομόνωση της σύντροφου από το περιβάλλον της και των υπόλοιπων σχέσεων της.

 

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις σε όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των απειλών και της βίας από νυν ή πρώην σύντροφο και φοβούνται ότι την κρίσιμη ώρα δεν θα μπορέσουν να σωθούν; Τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλιστούν;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της βίας από τον νυν ή πρώην σύντροφο είναι το εξής:

Ξέρω ότι βρίσκεσαι παγιδευμένη σε μια δύσκολη και τρομακτική κατάσταση. Καταλαβαίνω ότι η βία που υφίστασαι μπορεί να φαίνεται ανυπέρβλητη και να σου αφήνει αισθήματα απόγνωσης και φόβου. Ωστόσο, θέλω να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να προστατευτείς και να αποκτήσεις την ασφάλεια που αξίζεις. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις την προστασία σου:

- Ζήτησε βοήθεια: Μην φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια από φίλους, οικογένεια, ή επαγγελματίες. Καλέσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης ή επικοινώνησε με κέντρα υποστήριξης για τα θύματα της βίας όπως το www.gineanthropos.gr.

- Σχεδίασε την αποχώρησή σου με προσοχή: Εάν αποφασίσεις να φύγεις από την επικίνδυνη αυτή σχέση, σχεδίασε την αποχώρησή σου προσεκτικά και με την υποστήριξη επαγγελματιών. Μπορείς επίσης να εξετάσεις την προστασία μέσω προσωρινών μέτρων όπως της φιλοξενίας σου σε ξενώνα κακοποίησης.

- Κράτησε αρχεία: Διατήρησε αρχεία με οποιεσδήποτε απειλές, επιθέσεις ή άλλες παραβιάσεις που έχεις υποστεί. Αυτά τα αρχεία μπορεί να βοηθήσουν στην εφαρμογή νομικών μέτρων εναντίον του δράστη.

- Μείνε συνδεδεμένη: Μην απομονώνεσαι. Ζήτησε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια, ή ομάδες υποστήριξης. Οι άνθρωποι γύρω σου μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις ασφαλής και να βρεις την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεσαι.

Θέλω να επαναλάβω ότι δεν είσαι μόνη και δεν φταις για τη βία που υφίστασαι. Kανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν θέλει ο ίδιος. Δεν είναι δική σου ευθύνη η αλλαγή του κακοποιητή.Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς βία και φόβο. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και να πάρεις τα μέτρα που χρειάζεσαι για να προστατευτείς. Είσαι δυνατή και αξίζεις τον σεβασμό και την ασφάλεια.