Ελλάδα

Τα «μυστικά» για να ξεχωρίσεις ένα φρέσκο από ένα μπαγιάτικο ψάρι

pexels pexels
Όλοι έχουμε φάει σε μία ταβέρνα ή έχουμε μαγειρέψει κάποτε ένα ψάρι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο φρέσκο είναι.

Σε κάθε περίπτωση όπως, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά για να καταλάβουμε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο ή μπαγιάτικο. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας, όραση, όσφρηση και αφή για να καταλάβετε αν το ψάρι είναι φρέσκο.
Πως καταλαβαίνουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο:

Όταν το αγοράζουμε

  • Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν. Στην αντίθετη περίπτωση είναι θολά, βουλιαγμένα μέσα στο κεφάλι ή δεν υπάρχουν και καθόλου!
  • Τα βράγχια του είναι υγρά και έντονα κόκκινα ή ροζ και όχι στεγνά, θαμπά.
  • Σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, δηλαδή το κεφάλι και η ουρά του κοιτάζουν προς τα πάνω. 
  • Εμπιστευτείτε την όσφρησή σας. Το φρέσκο ψάρι, αν έχει μόλις αλιευθεί, είναι εντελώς άοσμο. Το ψάρι που μυρίζει θάλασσα είναι τουλάχιστον μίας ημέρας. Το μπαγιάτικο ψάρι έχει βαριά και ανυπόφορη μυρωδιά. 
  • Πιέστε το ελαφρά. Θα πρέπει να είναι σταθερό και ελαφρώς ελαστικό στην αφή. 
  • Είναι λαμπερό, γυαλιστερό και έχει το φυσιολογικό του χρώμα.
  • Τα φρέσκα φιλέτα ψαριών πρέπει να είναι λαμπερά και να φαίνονται υγρά και όχι στεγνά με κίτρινες ή καφέ αποχρώσεις.