Ελλάδα

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Βολές κατά πάντων από τον τότε υπαρχηγό, Βασίλη Ματθαιόπουλο

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Βολές κατά πάντων από τον τότε υπαρχηγό, Βασίλη Ματθαιόπουλο
Με βολές κατά συγκατηγορουμένων των, και κυρίως κατά του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, ξεκίνησε την απολογία του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο ο τότε Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Ο κατηγορούμενος έστρεψε τα βέλη του κατά του Σωτήρη Τερζούδη, δηλώνοντας ότι αυτός ήταν αρμόδιος για να διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα και εντελώς λανθασμένα έστειλε το μοναδικό πτητικό μέσο που επιχειρούσε στην περιοχή, πίσω στον Ασπρόπυργο τις εγκαταστάσεις της Μότορ Όιλ, με αποτέλεσμα το Μάτι να μείνει ακάλυπτο από εναέρια μέσα.

“Δεν έπρεπε να δοθεί εντολή να φύγει από την Πεντέλη το ελικόπτερο και να πάει στο Μότορ Όιλ, που κι εκεί ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά με δεξαμενές. Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να γίνει εκτροπή, θα μπορούσε να βρεθεί κάποιο άλλο μέσο. Γιατί από τη στιγμή που έχουμε μια εξελισσόμενη πυρκαγιά με πολύ γρήγορη εξέλιξη και παίρνει συνεχώς διαστάσεις και βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, για μένα δεν έπρεπε να αποσταλεί.

Αν ήμουν αρχηγός δε θα το έστελνα, θα έστελνα κάποιο άλλο”, σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παρόλα αυτά ότι ο αρχηγός του Σώματος σε σύντομο διάστημα καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Εισαγγελέας: Όταν δόθηκε εντολή για εκτροπή ελικοπτέρου, ποια εικόνα είχατε για τη φωτιά στην Πεντέλη;
Κατηγορούμενος: Εγώ γνώριζα ότι η φωτιά ήταν μεγάλη, ιλιγγιώδης και θα μπει σε κατοικημένη περιοχή.
Εισαγγελέας: Αν μπει σε κατοικημένη περιοχή, δε μπορεί να κάψει κόσμο;
Κατηγορούμενος: Είναι μια υπόθεση, αν μπει σε κατοικημένη, μπορεί να κάψει και κόσμο.

“Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, μετά τα μεσάνυχτα τις επιβεβαιώσαμε”

Παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι βρισκόταν στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, μαζί τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη, τον Υπουργό Νίκο Τόσκα και τον επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο ίδιος έδωσε τελείως διαφορετική ώρα, κατά την οποία, όπως ισχυρίζεται, οι αρμόδιοι έμαθαν για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, σε σχέση με τον κ. Τερζούδη που κατά τη χθεσινή του απολογία παραδέχθηκε ότι η ηγεσία του σώματος γνώριζε για θύματα από τις 8 παρά πέντε το βράδυ!

Εισαγγελέας: Πότε μάθατε για νεκρούς;
Κατηγορούμενος: Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ ότι ίσως υπήρχαν νεκροί, αλλά χωρίς διασταύρωση, μετέπειτα και τελειώνοντας η συνεδρίαση, 23.00 με 23.10, δεν ήξερα κάτι ιδιαίτερο, ούτε είχε διασταυρωθεί κάτι, γιατί μια τέτοια πληροφορία, πρέπει να επιβεβαιώνεται.

Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, γύρω στις 11 το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, πυροσβέστης τον ενημέρωσε άτυπα ότι είδε νεκρό άνθρωπο, χωρίς ωστόσο να του επιβεβαιώνει επίσημα την πληροφορία και μετά τη συνέντευξη, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, έμαθε επίσημα για την ύπαρξη νεκρών.

“Πήρα τηλέφωνο τον κ. Ράμφη και μου είπε ότι έχω δει έξω από αυτοκίνητο κάτι καμμένο, αλλά ότι δεν μπορεί να καταλάβει έτσι που είναι αν είναι άνθρωπος η ζώο. Μετέπειτα δόθηκε η συνέντευξη μαζί με τον τότε Πρωθυπουργό και κλείνοντας η συνέντευξη άκουσα ότι υπάρχουν αρκετοί καμένοι, μετά τις 12.15 αρχίζουμε να μαθαίνουμε για τους πρώτους καμένους”, είπε ο κ. Ματθαιόπουλος.

“Δεν ξέρω γιατί δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση, δεν ήμουν αρμόδιος εγώ”

Ο κατηγορούμενος, που έχει καταγγελθεί από το δικαστικό πραγματογνώμονα στην υπόθεση, ότι προσπάθησε να τον επηρεάσει, ώστε να αλλοιώσει στοιχεία της έρευνας, δήλωσε αναρμόδιος για εισήγηση εκκένωσης, παραπέμποντας στον επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο πεδίο.

“Ο μόνος αρμόδιος για να εισηγηθεί την οργανωμένη απομάκρυνση είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της πυρκαγιάς. Γιατί αυτός βλέπει που κατευθύνεται η φωτιά, τι κινδυνεύει, που πάει, τι μπορεί να κάψει, άρα εδώ σωστά ο νομοθέτης έδωσε την ευθύνη στον εκάστοτε επικεφαλής της πυρκαγιάς. Μετά από εισήγηση του αξιωματικού υπηρεσίας, του επικεφαλής στο πεδίο της πυρκαγιάς, του αστυνομικού που είναι εκεί, εισηγείται την απομάκρυνση. Εγώ από την πλευρά μου δε μπορώ να γνωρίζω τη γεωμορφολογία όλης της Ελλάδας, πρέπει να είσαι εσύ και να βλέπεις. Έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου; Όχι. Εγώ από την πλευρά μου δε μπορούσα να εισηγηθώ απομάκρυνση γιατί έπρεπε να βλέπω που πάει. Όπως προείπα δεν είχα λόγο για την απομάκρυνση και δε μπορούσα μέσα από ένα γραφείο να πω “διώχτε τον κόσμο”, ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπήρχε ο χρόνος για οργανωμένη απομάκρυνση του κόσμου. “Δεν είναι δυνατόν να έχεις μια φωτιά με έναρξη 16.49 και 17.30 μέσα στο σαραντάλεπτο να πεις “απομακρύνω”. Δεν υπήρχαν σχέδια από πριν, να πεις “παίρνω τον κόσμο και τον πάω σε μια πλατεία, σε μια εκκλησία”, από τους καπνούς δε θα μπορούσαν να αναπνεύσουν. Αν δούμε που κάηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σ΄ένα εγκλωβισμένο δρόμο με αυτοκίνητα και σε ένα περιφραγμένο χώρο οικοπεδικό. Βέβαια πολλοί άνθρωποι σώθηκαν επειδή έφτασαν στη θάλασσα. Εδώ μιλάμε για φλόγες 20, 30 μέτρων, που τρέχει με ανεξέλεγκτη ταχύτητα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου, γιατί η πυροσβεστική δεν ενημέρωσε μέσω των ΜΜΕ ότι επρόκειτο για μια πολύ επικίνδυνη φωτιά, ο ίδιος έδειξε και πάλι προς την κατεύθυνση του αρχηγού της και του γραφείου τύπου.

Πρόεδρος: Γιατί δε βγήκατε σε μέσο ενημέρωσης να ενημερώσετε τον κόσμο για την κατεύθυνση και την εξέλιξη της πυρκαγιάς;
Κατηγορούμενος: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε κάτι τέτοιο, αν και δεν είναι δική μου υποχρέωση ή αρμοδιότητα.
Πρόεδρος: Δεν το σκέφτηκε κανείς;
Κατηγορούμενος: Το Πυροσβεστικό σώμα έχει το γραφείο τύπου, γιατί δεν έγινε, δε γνωρίζω . Εκτός από την Πυροσβεστική και το γραφείο τύπου θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια ενημέρωση και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν έγινε κάτι τέτοιο, ούτε για την Κινέτα, ούτε για το Μάτι, δε μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν έγινε. Ίσως αν σας είχε δοθεί μια συνέντευξη να ήταν για καλύτερο.
Πρόεδρος: Γιατί δεν έγινε;
Κατηγορούμενος: Γιατί είχαμε να κάνουμε με ένα πόλεμο, δεν πέρασε στο μυαλό κάποιων, δε γνωρίζω γιατί.

Ο κ. Ματθαιόπουλος ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον κ. Τερζούδη να λάβει άδεια, ώστε να μεταβεί στο πεδίο της φονικής πυρκαγιάς και έλαβε αρνητική απάντηση, καθώς όπως υποστήριξε, υπήρχαν πολλά μέτωπα σε εξέλιξη και η παρουσία του ήταν απαραίτητη ΕΣΚΕ. Η συνήγορος του κ. Τερζούδη ζήτησε την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση των δυο κατηγορουμένων, αίτημα που το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα. “Αν δεν πήγαινα, θα μπορούσε να με ελέγξει πειθαρχικά”, αντέτεινε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ο κατηγορούμενος, αναφερόμενος στην αποφράδα 23η Ιουλίου 2018, έκανε λόγο για τη χειρότερη ημέρα της ζωής του και εξέφρασε τη λύπη του στους πληγέντες και τους εγκαυματίες. “Θέλω να εκφράσω ως άνθρωπος τη λύπη μου και την οδύνη μου για τους τραυματίες, για τους πληγέντες και εν γένει για τους παθόντες. Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε εξέλιξη είναι η απολογία του τρίτου κατηγορουμένου, τότε διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη.