Ελλάδα

«Η χώρα μου με παράτησε πρώτη»: Έλληνες του εξωτερικού στο Dnews για τα υπέρ και τα κατά αλλά και την μάχη στα social media

Chris Schippers/pexels Chris Schippers/pexels
«Μπιφ» έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην πλατφόρμα του TikTok ανάμεσα σε Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό και εκείνων που έμειναν.

Το Dnews επικοινώνησε και συνομίλησε με Έλληνες της διασποράς. Ποια είναι η άποψη τους για το καβγά που έχει ξεσπάσει στα social media; Τους έχεις συμβεί κάτι αντίστοιχο;

Μεταξύ άλλων, μιλούν για το κατά πόσο δυσκολεύτηκαν, αν το μετάνιωσαν και αν θα γυρνούσαν πίσω. Τι απαντούν σε όσους λένε οτι δεν προσπάθησαν στην Ελλάδα;

«Έχω δεχθεί αρνητικά σχόλια από άτομα που κατά την άποψη τους δεν έπρεπε να αφήσω τη χώρα μου», δηλώνει ο Κώστας στο Dnews και συνεχίζει: «μου επιτέθηκαν λεκτικά λέγοντας μου ότι δεν προσπάθησα αρκετά για να διαμορφώσω καλύτερες συνθήκες και να ζω στην Ελλάδα. Φυσικά μου είναι αδιάφορα τέτοιου είδους σχόλια».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν μετάνιωσε που έφυγε για την Ολλανδία.

«Στην αρχή ήταν δύσκολα. Δεν γνώριζα τη γλώσσα και δεν είχα κανένα. Σήμερα όμως, 10 χρόνια μετά, έχω μία ζωή με υψηλό βιωτικό επίπεδο. Εργάζομαι σε μία μεγάλη εταιρία. Παίρνω ένα μισθό που στην Ελλάδα δεν θα τον έπαιρνα ούτε σε 20 χρόνια. Όσο κι αν αγαπώ τη χώρα μου δεν σκοπεύω να γυρίσω πίσω».

Ο Χρήστος τα τελευταία τρία χρόνια ζει στο Λονδίνο. Εργάζεται σε εταιρία που παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, ενώ χαρακτηρίζει θλιβερές τις συμπεριφορές ατόμων που κατηγορούν όσους έφυγαν.

«Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης δεν συγκρίνονται για κανένα λόγο με της Ελλάδας. Έχω δει στο διαδίκτυο μία διαμάχη που υπάρχει με εμάς που έχουμε φύγει και αυτούς που έχουν μείνει. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να βλέπεις κόσμο να λογομαχεί ή να κατηγορεί έναν άνθρωπο γιατί επέλεξε να φύγει για το εξωτερικό και γιατί δεν έμεινε στην Ελλάδα να προσπαθήσει. Να προσπαθήσει τι ακριβώς; Να ζει με 700 ευρώ και ενώ τα έξοδα του είναι πάνω από 1000; Είμαστε σοβαροί; Προσωπικά δεν σκοπεύω να γυρίσω πίσω. Φυσικά αν τα πράγματα ήταν αλλιώς στην Ελλάδα θα ήμουν στην Ελλάδα αλλά με αυτές τις συνθήκες σε καμία περίπτωση», τονίζει στο Dnews.

«Απηύδησα και δύο χρόνια πριν ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά σε εταιρίες που βρισκόταν στο εξωτερικό», αναφέρει η Λένα την οποία δεν την ενδιαφέρει σε ποια χώρα θα πήγαινε αρκεί να έβρισκε μία δουλειά που θα μπορούσε να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος.

«Τελικά εδώ και ένα χρόνο ζω στο Βέλγιο. Ναι η ζωή και η διασκέδαση που έχουμε στην Ελλάδα σίγουρα μου λείπει. Αλλά δεν θα γυρίσω πίσω τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Πριν φύγω έτυχε να βρεθώ σε ένα τραπέζι. Ανέφερα ότι θα φύγω στο εξωτερικό και δύο άτομα άρχισαν να μου φωνάζουν και να με κατηγορούν ότι παρατάω τη χώρα μου. Τους απάντησα ότι η χώρα μου με έχει παρατήσει πρώτη. Δεν συνέχισα να συζητάω μαζί τους, ωστόσο ήταν ένα γεγονός που με στεναχώρησε. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρούν έτσι ορισμένοι άνθρωποι. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του και να ζήσει όπως εκείνος θέλει», καταλήγει στο Dnews.