Ελλάδα

«Εκρηκτική» η κατάσταση στον Σχινιά: Μέτρα για να αποφευχθεί μια τραγωδία

«Εκρηκτική» η κατάσταση στον Σχινιά: Μέτρα για να αποφευχθεί μια τραγωδία
Την κινητοποίηση των Αρχών προκάλεσε το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί κάθε Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Σχινιά: Ποια μέτρα φέρνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη τραγωδία.

Η εικόνα κι αυτό το Σαββατοκύριακο στον Σχινιά ήταν η ίδια: Εκατοντάδες αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου, ακόμη και μέσα στο δάσος, δημιούργησαν ένα κομφούζιο, με την κίνηση να πραγματοποείται το μεσημέρι με δυσκολία και σημαντικές καθυστερήσεις.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πραγματικά επικίνδυνη: Κι αυτό γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου έκτακτου περιστατικού, οι κλειστοί δρόμοι καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την άμεση επέμβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ, καθώς και την ομαλή απομάκρυνση των λουομένων. Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Αττικής για ημερήσια εκδρομή. Οι οδηγοί των λεωφορείων αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των φυλάκων του εθνικού πάρκου και σταθμεύουν κυριολεκτικά οπουδήποτε, ακόμη και μέσα στο δάσος.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, έπειτα από όσα διαπιστώθηκαν από φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν οι φύλακες της μονάδας διαχείρισης του εθνικού πάρκου, διοργανώθηκε σύσκεψη από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, της Αστυνομίας και του δασαρχείου.

Σχεδόν αδύνατη η εκκένωση του Σχινιά

«Επειδή ο Σχινιάς είναι μια από τις λίγες ελεύθερες παραλίες της Αττικής, έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα», λέει ο Γιάννης Μητσόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ.

«Όμως δημιουργούνται συνθήκες οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες στην περίπτωση που χρειαστεί η επέμβαση ενός μεγάλου οχήματος ή απαιτηθεί η εκκένωση του χώρου». Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, θα τοποθετηθούν μπάρες και θα υπάρχει φύλαξη καθ' όλο το Σαββατοκύριακο στα σημεία εισόδου στο δάσος (λ.χ. στο Στόμι, όπου σταθμεύουν εκατοντάδες οχήματα), ενώ τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα στον δρόμο θα απομακρύνονται με γερανό.

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται από την Τροχαία ότι μπορούν να σταθμεύσουν σε χώρο πριν από το κωπηλατοδρόμιο, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναζητάει λεωφορεία προς μίσθωση, ώστε να παρέχει τοπικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των λουομένων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι εδώ και μερικά χρόνια η προσέγγιση αυτοκινήτων στον παραλιακό χώρο απαγορεύεται όταν οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι των 4 μποφόρ.

Πηγή: Καθημερινή