Ελλάδα

Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: «Το Λιμενικό δεν έκανε ό,τι όφειλε για να σώσει ανθρώπινες ζωές»

Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: «Το Λιμενικό δεν έκανε ό,τι όφειλε για να σώσει ανθρώπινες ζωές»
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε στην καταδίκη της Ελλάδας για την αμφιλεγόμενη επιχείρηση του Λιμενικού στο Φαρμακόνησι το 2014 και την υποχρεώνει να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες.

Ιστορικής σημασίας είναι η σημερινή καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων για το φονικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, καθώς - 8 χρόνια μετά - δικαιώνονται οι 16 επιζώντες που κατήγγειλαν το ελληνικό Λιμενικό για επιχείρηση επαναπροώθησή τους προς τα τουρκικά παράλια.

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Ιανουαρίου 2014, 11 Αφγανοί - συμπεριλαμβανομένων 8 παιδιών - έχασαν τη ζωή τους όταν πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε κοντά στο Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, το πλοίο τους ρυμουλκούνταν από το Λιμενικό προς την Τουρκία, σε μια επιχείρηση επαναπροώθησης, παρόμοια με τις δεκάδες που καταγράφουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αρνούμενη τις παράνομες αυτές πρακτικές, η ελληνική πλευρά ισχυρστηκε ότι το πλοίο ρυμουλκούνταν προς τα ελληνικά παράλια, προκειμένου να διασωθούν τους πρόσφυγες.

Το Δικαστήριο δεν πήρε ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την πρακτική της επαναπροώθησης - σημειώνοντας πως η αδυναμία του να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα οφείλεται εν πολλοίς στην ανεπαρκή έρευνα που διεξήγαγαν οι ελληνικές Αρχές - ωστόσο έκρινε πως το Λιμενικό δεν έκανε όσα θα έπρεπε για να προστατέψει τις ανθρώπινες ζωές που βρίσκονταν σε κινδύνο.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την σημερινή του απόφαση  το ΕΔΔΑ καταδικάζει την Ελλάδα για:

  • Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου)

Πιο συγκεκριμένα, κρίνει ότι «υπήρξαν παραλείψεις και αμέλειες στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές μετά το ναυάγιο καθώς «δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας».

Κρίνει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, καθώς «δεν έκαναν όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να προστατέψουν τους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους με το επίπεδο προστασίας που απαιτεί το άρθρο 2 της Σύμβασης».

  • Παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης). Κρίνει ότι 12 από τους 16 προσφεύγοντες «υπέστησαν αφού βυθίστηκε η βάρκα εξευτελιστική μεταχείριση σε ότι αφορά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι».

Δείτε την απόφαση του ΕΔΔΑ εδώ.

«Θα πάμε μέχρι τέλους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων» διαμηνύει ο Νίκος Φίλης 

Την είδηση μετέφερε στη Βουλή ο Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας σχετικά:

Eίμαι στη πολύ δυσάρεστη θέση να ενημερώσω ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε η απόφαση Ευρω. Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργο που καταδικάζουν την Ελλάδα για 11 θανάτους μεταναστών στο Αιγαίο επί κυβέρνησης Σαμαρά και 340.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Αν μας ακούτε κ. Σαμαρά θα πάμε μέχρι τέλους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.