Ελλάδα

Έμμεση καθολική... υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για να αποφευχθεί το καθολικό lockdown

EUROKINISSI EUROKINISSI
Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει να «υποχρεώσει» τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρά να πάει σε νέο lockdown.

Ο Νοέμβριος μπήκε «τρομάζοντας» κυβέρνηση και επιστήμονες με τα σχεδόν 5.500 χιλιάδες κρούσματα. Οι αναλογίες άλλωστε με τον περσινό Νοέμβρη, τον χειρότερο μήνα της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακές και φτάνουν για να προκαλέσουν τρόμο σε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Οι συσκέψεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των λοιμωξιολόγων αλλά και σε μικτά σχήματα διαδέχονται η μια την άλλη. Τα προτεινόμενα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι όμως είναι περιορισμένα. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για καθολικό lockdown.

Το «ξόρκισε» χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, ενώ με τον ίδιο τρόπο φέρεται να ξεκινάει κάθε σχετική κουβέντα και ο πρωθυπουργός.

Η επιλογή της έμμεσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Η επιλογή για δεύτερο υποχρεωτικό rapid test που εξετάζεται να επιβληθεί καθολικά σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, μοιάζει αρκετά με επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βέβαια απέκρουσε κάθε τέτοια σκέψη, για επιβολή υποχρεωτικότητας την οποία χαρακτήρισε και «συνταγματικά προβληματική», δύο rapid test όμως για εργαζόμενους κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα, είναι μέτρο σχεδόν εξοντωτικό που θα κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση 80 ευρώ την εβδομάδα (με 2 rapid test) ίσως μάλιστα να φτάσει και τα 120 ευρώ αν επιλεγούν τα 3 rapid test την εβδομάδα, στο πιο ακραίο σενάριο.

Μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα. Σε μερικούς κλάδους τα rapid test είναι 2 την εβδομάδα και συγκεκριμένα σε: εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Υπέρ των τοπικών lockdown οι επιστήμονες

Υπέρ των τοπικών lockdown έχουν ταχθεί πάντως οι επιστήμονες, με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο καταστημάτων τα βράδια στις «κόκκινες περιοχές», όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι και πριν ένα μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι δεν λένε «όχι» στο ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους περιορισμούς που «βγάζουν» εκτός εστίασης τους ανεμβολίαστους θαμώνες.