Ελλάδα

Τι σημαίνει το «κανόνι» του FTI για τον ελληνικό τουρισμό

Τι σημαίνει το «κανόνι» του FTI για τον ελληνικό τουρισμό Φωτογραφία: y orva studio on Unsplash
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Δευτέρα ο γερμανικός τουριστικό κολοσσός FTI: Ανησυχία για τους 11.000 εργαζόμενους και τους δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που βρίσκονται πλέον «στον αέρα», πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από τη χρεωκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου στην Ευρώπη την Δευτέρα, που βάσει εκτιμήσεων «ταξιδεύει» αυτές τις μέρες πέρι τους 7.500 τουρίστες μόνο στην Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις της FTI με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών της Γερμανίας με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού πολλών εκατομμυρίων - ώστε ο tour operator να «βγάλει» το καλοκαίρι, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απορρίπτει εντέλει το σχετικό αίτημα.

Το FTI με έδρα το Μόνακο αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη από την περίοδο της πανδημίας, οπότε και κατάφερε να επιβιώσει χάρη στη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης με 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι 7.500 επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές όπως ήταν προγραμματισμένο, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Τουρισμού δεν επηρεάζονται ούτε οι ξενοδόχοι, διότι υπήρχε μια φήμη για πτώχευση της εταιρείας και είχαν προπληρωθεί όλα τα πακέτα.

Παρ’ όλα υπογραμμίζεται πως υπάρχουν οφειλές περί τα 1,8 εκ. ευρώ από προηγούμενα έτη, που όμως δεν έχουν να κάνουν με την πτώχευση, με το υπουργείο Τουρισμού να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των τουριστών.

Πλέον τον λόγο έχει το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRFS), καθώς το FTI ήταν ασφαλισμένο κατά της αφερεγγυότητας. Υπενθυμίζεται πως το DRFS ιδρύθηκε μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019 με πρωτοβουλία της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν αναλάβει μόνο ένα μέρος του κόστους, λόγω περιορισμού ευθύνης.

Σήμερα σε περίπτωση που ένας ταξιδιωτικός όμιλος χρεοκοπήσει, το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας φροντίζει για την επιστροφή των προκαταβολών, την παραμονή στον τόπο διακοπών και, εάν κριθεί απαραίτητο, τον επαναπατρισμό των παραθεριστών.