Επιχειρήσεις

Η αγωγή μαμούθ μεταξύ των αδερφών Καρνέση, οι σχέσεις με τον Εμπειρίκο και η διαδρομή της ναυτικής οικογένειας ως το μακελειό

Η αγωγή μαμούθ μεταξύ των αδερφών Καρνέση, οι σχέσεις με τον Εμπειρίκο και η διαδρομή της ναυτικής οικογένειας ως το μακελειό
Τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν σήμερα στα γραφεία της εφοπλιστικής εταιρείας European Navigation, συμφερόντων της οικογενείας Καρνέση, έφεραν με τραγικό τρόπο στη δημοσιότητα μια επιχειρηματική οικογένεια που επί σειρά δεκαετιών έχει γράψει ιστορία στο ελληνικό επιχειρείν, τόσο με τις δραστηριότητες της στη θάλασσα όσο και στη στεριά.

Η ναυτιλιακή εταιρεία European Navigation Inc. ιδρύθηκε προ 45 ετών το 1979. Μέσα στην πάροδο αυτών των ετών η European Navigation έχει διαχειριστεί έναν στόλο περίπου 35 πλοίων (δεξαμενόπλοια χημικών, VLCC, capesize bulkcarriers, κ.α..).
Σήμερα η εταιρεία διαθέτει δέκα πλοία που μεταφέρουν χημικά, ενώ ναυπηγεί και τρία ακόμη πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

Στη Διοίκηση της European Navigation μετείχαν μέχρι και σήμερα ο Σπύρος Καρνέσης, οι αδελφές του Δέσποινα και Μαρία , καθώς και ο γαμπρός του, Αντώνης Βλασάκης. H αδερφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, Μαρία Λαδά, ηλικίας 76 ετών ο γαμπρός του Αντώνης Βλασάκης (σύζυγος της Δέσποινας Καρνέση), ηλικίας 79 ετών και CEO της εταιρείας, μαζί με τον καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη, είναι τα θύματα του 70χρονου αιγυπτιακής καταγωγής που εισέβαλε στα κτίρια της ναυτιλιακής στη Γλυφάδα και σκόρπισε το θάνατο.

Η οικογένεια Καρνέση είχε απασχολήσει πρόσφατα την επικαιρότητα λόγω της αγωγής 325,5 εκατ. δολαρίων που είχαν καταθέσει οι Δέσποινα και Μαρία Καρνέση σε βάρος του αδελφού τους Σπύρου, υποστηρίζοντας πως «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ιδιοποιήθηκε το ποσό αυτό από κοινούς λογαριασμούς. Δεδομένου ότι ο Σπύρος Καρνέσης είναι μεγαλομέτοχος της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Ελινόιλ, η αγωγή αυτή πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Σε εκείνη την αγωγή, τα τραγικά πρόσωπα, οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

Ο Σπύρος Καρνέσης αντικρούοντας τους ισχυρισμούς αυτούς υποστήριξε πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς οι αδελφές του ήταν υπάλληλοι του, που ο ίδιος ευεργετούσε.
Μια άλλη υπόθεση που έχει φέρει στο προσκήνιο τον Σπύρο Καρνέση έχει να κάνει με την αντιδικία του με τον Μαρή Εμπειρίκο σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ» της εταιρείας στην οποία ανήκει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 77 εκατ. ευρώ περίπου.

Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, το οποίο πούλησε με τη σειρά της η οικογένεια Παπαλιού το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του Σπύρου Καρνέση.

Πριν διαρραγούν οι σχέσεις του Μαρή Εμπιερίκου με τον Σπύρο Καρνέση, είχε κατεβλήθη προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, αλλά αυτή δεν καρποφόρησε.