Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Aττικής, άσκησαν την περασμένη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 το δικαίωμά τους για τη μετατροπή (μέρους) του ομολογιακού τους δανείου σε μετοχές Forthnet. Ουσιαστικά, με τη διαδικασία αυτή, οι τράπεζες κεφαλαιοποίησαν τις δανειακές οφειλές της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης, αποκτώντας το 32,76% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Με την κίνηση αυτή καθίστανται ο βασικός μέτοχος του ομίλου Forthnet. Ο επόμενος μέτοχος είναι η Wind Hellas, η συμμετοχή της οποίας, από 33% πριν από την άσκηση των δικαιωμάτων των τραπεζών, θα απομειωθεί στο 22,2%. Μέχρι σήμερα τον έλεγχο στη Forthnet είχε η αραβική Massar Investments, η οποία από κοινού με τη μαλτέζικη Go Plc. ήλεγχαν πάνω από 45% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας. Μετά την άσκηση των δικαιωμάτων των τραπεζών επί των ομολογιών τους, οι δύο προαναφερόμενοι μέτοχοι θα ελέγχουν από κοινού το 30,4% της εταιρείας.
Ο ρόλος της Πειραιώς
Η κίνηση των τραπεζών έχει ως αφετηρία την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς και του επικεφαλής της Χρήστου Μεγάλου να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό της. Η τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Forthnet, με τις οφειλές της να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε σύνολο 255 εκατ. ευρώ. Αλλα περίπου 85 εκατ. ευρώ οφείλει η εταιρεία στην ΕΤΕ και τα υπόλοιπα 55 σε Alpha Bank. Πολύ μικρή συμμετοχή στον δανεισμό της Forthnet έχει και η Attica Bank (3,3 εκατ. ευρώ).
Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθεί και η οφειλή που προκύπτει από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές Forthnet, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Η έκδοση αυτή συντελέστηκε με τη συνδρομή των τεσσάρων τραπεζών, με τους υφιστάμενους μετόχους ν’ αρνούνται να συμμετάσχουν.
Οι τράπεζες κεφαλαιοποίησαν μόλις το 23% του ΜΟΔ, με στόχο να μην ξεπεράσει ο έλεγχός τους το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να υποβάλουν δημόσια πρόταση για τις εναπομείναντες μειοψηφίες και, βάσει των λογιστικών προτύπων τους, έπρεπε να εγγράψουν τεράστιες ζημίες.
Το ζητούμενο πλέον είναι αν πίσω από αυτή την κίνηση υπάρχουν άλλες που ήδη έχουν συμφωνηθεί. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, δεδομένου ότι η απόφαση για μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές κατέλαβε εξαπίνης τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Ισως επειδή οι άνθρωποι της αγοράς είχαν κουραστεί να αναμένουν τις ενέργειες των τραπεζών, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2017, οι πιστώτριες τράπεζες άφησαν να περάσουν άλλες τρεις ευκαιρίες μετατροπής των ομολογιών τους σε μετοχές Forthnet.
Πάντως μετά την απόφασή τους αυτή, σε πρώτη φάση, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι αποζητείται μια ενεργότερη συμμετοχή των τραπεζών στο διοικητικό συμβούλιο της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ήδη έχουν βολιδοσκοπήσει στελέχη της αγοράς για να συμμετάσχουν στο Δ.Σ. της Forthnet. To σίγουρο επομένως είναι ότι οι τράπεζες επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στη διοίκηση της επιχείρησης. Το αν θα μεταβάλουν ολοσχερώς το Δ.Σ. είναι ένα θέμα που μένει να αποσαφηνιστεί.
Οι διαπραγματεύσεις
Σε δεύτερη φάση, φαίνεται ότι οι τράπεζες θέλουν ν’ αναλάβουν μόνες τους τη διαπραγμάτευση του μέλλοντος της επιχείρησης. Κατέχοντας το 32,76% στην εταιρεία, με όποιον από τους ενδιαφερομένους συμπράξουν θα αποδώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην επιχείρηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, τις περισσότερες πιθανότητες έχουν οι εταιρείες Wind και Vodafone, που, εφόσον συμπράξουν με τις τράπεζες, θα ελέγχουν περισσότερο από το 55% της επιχείρησης. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί, καθώς η εταιρεία οφείλει πάνω από 300 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες.
Σημειώνεται ότι η περίοδος που διανύουμε, είναι καμπής στην πορεία της Forthnet. H εταιρεία στερείται ρευστότητας, χάνοντας μερίδιο αγοράς. Τα τραπεζικά διαθέσιμά της δεν ξεπερνούσαν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου τα 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα διακυβεύονται σημαντικά συμβόλαια (Super League, Champions League) τα οποία εφόσον χαθούν από την εταιρεία, δύσκολα θα ανακάμψει στο μέλλον.
Πηγή: Καθημερινή