Αθλητισμός

Απόφαση «βόμβα» για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Τέρμα στο μονοπώλιο της UEFA

Απόφαση «βόμβα» για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Τέρμα στο μονοπώλιο της UEFA Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντίθετα με τις προβλέψεις το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε υπέρ της European Super League.

Mια απόφαση που έρχεται να ταράξει τα νερά στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο βλέπει το φως της δημοσιότητας σήμερα Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή της Α22, που εκπροσωπεί τη European Super League, κατά του μονοπωλίου των UEFA και FIFA.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η UEFA δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, με την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο να είναι δεσμευτική: Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο πλέον σε όσες ομάδες θελήσουν ουσιαστικά να αποσχιστούν από αυτή και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.

«Είμαστε βασικά αισιόδοξοι και έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα. Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, γιατί τότε θα ξέρουμε αν ανοίξει η αγορά. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δώσει τη δυνατότητα στους συλλόγους να αποκτήσουν κυριαρχία επί της δικής τους διοργάνωσης, θα είναι επίσης σημαντικό. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό», τόνισε προ της απόφασης ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της Α22, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την ευρωπαϊκή Super League, σε δηλώσεις του στο DPA.

Υπενθυμίζεται πως την άνοιξη του 2021 πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ - μεταξύ των οποίων Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - είχαν λάβει την απόφαση να δημιουργήσουν τη Εuropean Super League, όμως μετά από πολύ έντονες αντιδράσεις από την UEFA η πρωτοβουλία παρέμεινε σε εκκρεμότητα.