Οικονομία

Διατηρείται η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ΟΑΕΕ

Διατηρείται η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ΟΑΕΕ Διατηρείται η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ΟΑΕΕ
Διατηρείται η επιλογή κατωτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ΟΑΕΕ Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) έκανε γνωστό ότι η επιλογή κατωτερης ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ θα συνεχιστεί αλλά μόνο για δύο κατηγορίες.

Ο κ. Βρούτσης, αφού ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση και την ασφάλιση, απάντησε στα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν από τα μέλη ΔΣ του ΕΕΑ όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα συνεχιστεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα επιλογής κατάταξης σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά όχι για περισσότερες.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης για το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες και είπε ότι συμμερίζεται το πρόβλημα  και τις προϋποθέσεις που το περιορίζουν αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα επιδόματος σε όλους.

Δεν υπάρχει πρόθεση άλλης μείωσης των συντάξεων και δεν θα αποσταθεροποιήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Διασφαλίζουμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, οι οποίες δεν θα μειωθούν είπε ολοκληρώνοντας για το θέμα των συντάξεων .

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποίησε ο ΟΑΕΕ σχετικά με την επιλογή κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, προβλέπεται ότι:

Σε περίπτωση απώλειας, για οποιοδήποτε λόγο, του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του για μία και μόνο ακόμη φορά.

Το δικαίωμα αυτό είχε δοθεί με τη διάταξη της παρ. 5 άρθρο 32 του Ν.4075/2012 όπου οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να επιλέξουν, με αίτησή τους, την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης.

Επίσης οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που κατετάγησαν σε κατώτερη κατηγορία από 13/6/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης) και μέχρι τη δημοσίευση της νέας απώλεσαν το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, δύνανται να επανέλθουν για μια και μόνο φορά.

Και στις δύο περιπτώσεις το δικαίωμα κατάταξης στην επιλεγείσα κατηγορία και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αρχίζουν από το επόμενο της αίτησης ακέραιο δίμηνο εφόσον ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με τη διάταξη και την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.