Οικονομία

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη η απόφαση για το νέο «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη η απόφαση για το νέο «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Hilton, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, συνάντηση κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ο ΕΦΚΑ και οι νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ.

Ο κ. Πετρόπουλος μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, ασκήθηκαν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για να εκδοθούν έγκαιρα όλες οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για να καταστεί λειτουργικός ο ΕΦΚΑ από την 1.1.17 και μετά.

Επίσης, στη συζήτηση μπήκε και το θέμα των περικοπών του ΕΚΑΣ, για το οποίο πρέπει να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών μέχρι την άλλη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, ημέρα καταβολής των συντάξεων, οπότε και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Και μπορεί γι αυτό το μήνα οι μειώσεις να αντισταθμιστούν από την έκτακτη ενίσχυση, αλλά οι μειώσεις θα είναι μόνιμες.

Θυμίζουμε ότι οι θεσμοί έχουν συμπεριλάβει στα προαπαιτούμενα για την επίτευξη συμφωνίας την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ για το ΕΚΑΣ, με στόχο να εξοικονομηθούν 431 εκατ. ευρώ για το 2017, που σημαίνει νέες μειώσεις έως 40% σε όσους έχουν απομείνει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο βοήθημα.

Ήδη φέτος το ΕΚΑΣ καταργήθηκε σε περίπου 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Από  τους 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν απομείνει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, το 80% λαμβάνει ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ έκαστος, μιας και βρίσκονται στην πιο «υψηλή» εισοδηματική κατηγορία. Το υπόλοιπο 20% λαμβάνει ΕΚΑΣ 57,5 ή 115 ή 175 ευρώ.

Μένει να αποσαφηνιστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, εάν οι μειώσεις που θα γίνουν θα είναι οριζόντιες, ή εάν θα είναι διαφορετικές ανά ποσό επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι το 2017, το επίδομα δεν θα καταργηθεί για κανέναν από τους δικαιούχους. Όμως είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικό για το σύνολό τους.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η κρίσιμη εγκύκλιος που θα ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από την 1.1.17 για ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. επαγγελματίες οδηγούς, εμπόρους) και αυτοαπασχολούμενους (π.χ. δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους και μηχανικούς).
Ήδη χθες δημοσιεύθηκε ανάλογη εγκύκλιος που αφορούσε την ασφάλιση και τις εισφορές που θα αποδίδονται για τους υπάλληλους του δημόσιου τομέα, που επίσης πρόκειται να απορροφηθεί από τον ΕΦΚΑ.