Οικονομία

Δημόσιο μπραντεφέρ Αυγενάκη-αγροτών: «Ξέρουμε πολύ καλά τη δουλειά μας... αρκετά»

Δημόσιο μπραντεφέρ Αυγενάκη-αγροτών: «Ξέρουμε πολύ καλά τη δουλειά μας... αρκετά» Φωτογραφία: Intime
Στην «κόκκινη ζώνη» των δημόσιων αντεγκλήσεων πέρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνομιλώντας δημόσια με ομάδα αγροτών αρνούμενος να δεχτεί «υποδείξεις» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κλήθηκε να απαντήσει στις διαμαρτυρίες αγροτών από τη Βοιωτία και τη Λάρισα που ήταν μαζί του στον τηλεοπτικό αέρα, με την ένταση να πυροδοτεί τον διάλογο. 

«Ξέρουμε πολύ καλά τη δουλειά μας, μην κάνετε κι υποδείξεις τώρα, γιατί αρκετά»… σχολίασε ο κ.Αυγενάκης που πυροδότησε τους αγρότες συνομιλητές, με έναν από αυτούς να του απαντά χαρακτηριστικά «το αρκετά κύριε υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας», αλλά ο υπουργός παρέμεινε απτόητος και βέβαιος για το έργο που επιτελεί. Ο υπουργός, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες που διαδηλώνουν, μέσα από άλλη τηλεοπτική εκπομπή. «Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι» έλεγε σε αγρότες από την Επανομή και τη Λάρισα με τους οποίους είχε διάλογο, διευκρινίζοντας ότι όσοι έχουν ζητήσει ραντεβού έχει συναντηθεί μαζί τους, χωρίς να τον νοιάζουν οι κομματικές ταυτότητες του καθενός.

Στην τότε συζήτηση ο υπουργός κατανοούσε τις αγωνίες και ανασφάλειες που νιώθουν οι αγρότες λόγω της κλιματικής κρίσης και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία. Τις προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ. που έχουν καταβληθεί, σε χρόνοι ρεκόρ, για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκαν και τη δέσμευση 260 εκατ. ευρώ που έχει κάνει η κυβέρνηση για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

Ωστόσο, για την εξόφληση των αποζημιώσεων, ο Υπουργός είχε αποκαλύψει ότι θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου μη προσδιορίζοντας το ακριβές ύψος αυτών, καθώς όπως είχε σημειώσει... εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των ελέγχων που γίνονται.

Δείτε τον σημερινό «καυτό» διάλογο του Υπουργού με αγρότες

Σημειώνεται ότι μόλις το προηγούμενο βράδυ, Τρίτης 30 Ιανουαρίου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, οι αγρότες κατέληξαν στην απόφαση να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και να κορυφωθούν με μεγάλο συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Ενώ, οι κινητοποιήσεις εξελίσσονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τη Χαλκιδική, τη Δυτική Μακεδονία ακόμα και ως την Αιτωλοακαρνανία.