Οικονομία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «σφραγίσουν» με μπλόκα την Εθνική Οδό οι αγρότες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «σφραγίσουν» με μπλόκα την Εθνική Οδό οι αγρότες Φωτογραφία: Intime
Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, απειλώντας μάλιστα να κλείσουν την Εθνική Οδό σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν μονάδες και καλλιέργειες.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο, ενώ το Yπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη (31/1) συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Σημειώνεται ότι αγρότες του Έβρου προχώρησαν το μεσημέρι την Τρίτης σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων. O συμβολικός αποκλεισμός διήρκεσε μιάμιση ώρα ενώ κανονικά γινόταν η διέλευση των ΙΧ αυτοκίνητων και των τουριστικών λεωφορείων.

Ενώ, τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ανακοίνωσαν οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά.

Συγκεκριμένα οι αγρότες αποφάσισαν πρώτον να αποστείλουν τα αιτήματα στο Μαξίμου ώστε να τα επεξεργαστούν στην κυβέρνηση και να οριστεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεύτερο όλα τα μπλόκα όλης της Θεσσαλίας συντονισμένα στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης (31/01/2024) θα αποκλείουν ταυτόχρονα το σημείο στο όποιο βρίσκονται σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και τρίτο οι Θεσσαλοί αγρότες κατεβαίνουν στην Agrotica το ερχόμενο Σάββατο και πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην βόρεια είσοδο της έκθεσης.

Ειδικότερα οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο

Διάψευση του πρωθυπουργού για υπαρκτό πεδίο συνεννόησης

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, μέσα από σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι υπάρχει κατανόηση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς όπως είπε «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα», παραδεχόμενος όμως ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι... σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή... οι αγρότες ετοιμάζουν μία επί του πρακταίου διάψευση του κ.Μητσοτάκη που ισχυρίστηκε ΄ότι «υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε».

Η απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, μάλιστα, έρχεται στον απόηχο της έναρξης λειτουργίας σχετικής πλατφόρμας για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες. «Ηδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης αποκαλύπτοντας ότι ζήτησε «αύξηση της πρώτης αρωγής να πάμε στα 10.000 ευρώ, για να το πάρουν πιο νωρίς».

Σήμερα θα ανοίξει η  πλατφόρμα είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ απάντησε «θα δούμε» για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου

Σημειώνεται ότι οι αγρότες θα αποφασίσουν σε γενικές συνελεύσεις την περαιτέρω στάση τους και την «επέκταση» των μπλόκων.