Ελλάδα

Γιώργος Ιωακειμίδης: Ο Χαρδαλιάς έχει να επιδείξει την ανεπάρκειά του και εγώ την 29ετή πορεία μου ως αυτοδιοικητικός

eurokinissi eurokinissi
«Ο κ. Χαρδαλιάς είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η άλλη όψη του κ. Πατούλη» τονίζει σε συνέντευξή του στο Dnews ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης. Επιπλέον, αναφερόμενος στην πλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας, προανήγγειλε εφόσον εκλεγεί, ένα νέο μοντέλο διαχείρησης, καθώς όπως είπε «θα μετατραπούν σε κανονικότητα οι τραγικές εικόνες ανθρώπων να παρασύρονται από χειμάρρους»

Συνέντευξη στον Φοίβο Κλαυδιανό για το dnews.gr

Κύριε Ιωακειμίδη, βρισκόμαστε δέκα ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σας φοβίζει το γεγονός ότι αυτές θα διεξαχθούν πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές; Γιατί το αποτέλεσμά τους να είναι διαφορετικό;

Κύριε Κλαυδιανέ, στις εθνικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα. Στις αυτοδιοικητικές ψηφίζουν αυτοδιοίκηση, πρόσωπα και προβλήματα τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα. Καταλαβαίνω ότι ο αντίπαλός μου, κ. Χαρδαλιάς, ελπίζει ακριβώς στη διαιώνιση αυτής της στρέβλωσης, να θεωούνται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μέρος του κομματικού ανταγωνισμού. Να ψηφιστεί απλά επειδή είναι ο εντεταλμένος του κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο η 29ετής εμπειρία μου μετά από 7 συνεχείς θητείες στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκα με 8 πρωθυπουργούς και δεκαδες υπουργούς, επιβεβαιώνει πως σήμερα οι πολίτες της Αττικής δεν καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο εκπροσώπους κομμάτων. Από τη μία υπάρχει ο κ. Χαρδαλιάς, τον οποίον ο κ. Μητσοτάκης αφού έκρινε ανεπαρκή – με εμφανή και τραγικά αποτελέσματα - για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας, τώρα προσπαθεί να τον βολέψει στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής τα είδαν όλοι από το 2019 ως και σήμερα, με την παντελώς αποτυχημένη και αδιαφανή θητεία Πατούλη, του προηγούμενου εντεταλμένου του κ. Μητσοτάκη. Και από την άλλη, υπάρχει και η δική μου υποψηφιότητα που είναι ανεξάρτητη, με ένα ευρύ και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο ανθρώπων από όλους τους δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους, που έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Όρεξη αλλά και εμπειρία για δουλειά χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Πράσινη Αριστερά με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου αποτελεί σίγουρα τιμή αλλά και αναγνώριση μίας πετυχημένης πορείας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι λοιπόν σαφές πως ο ένας έχει να επιδείξει την ανεπάρκειά του και εγώ την 29ετή ψήφο εμπιστοσύνης των συνδημοτών μου για την αυτοδιοίκηση.

Για να σας απαντήσω λοιπόν, στις περιφερειακές εκλογές οι πολίτες της Αττικής δεν θα επιλέξουν αυτόν που έχει τα «κονέ» αλλά αυτόν που ξέρει και μπορεί να κάνει τη δουλειά. Και η δουλειά είναι μία: Η φροντίδα , το νοιάξιμο για την Αττική, η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Αττικής. Να κάνει την «Αττική το σπίτι μας». Αυτό είναι και το όραμα του συνδυασμού μας Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης. Και για αυτό θα παλέψουμε, συνεργαζόμενοι με όποιον χρειαστεί ανεξαρτήτως κομματικών παρωπίδων.

Διαπιστώνω ότι τόσο σήμερα όσο και σε όλες σχεδόν τις παρεμβάσεις σας, ασκείτε σφοδρότατη αντιπολίτευση στην απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας. Γιατί επιμένετε. Ενώ απέναντί σας στην κούρσα για την Περιφέρεια Αττικής έχετε τον κ. Χαρδαλιά;

Διότι πολύ απλά, ο κ. Χαρδαλιάς είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η άλλη όψη του κ. Πατούλη. Και οι δύο εκπροσωπούν στο ακέραιο τη στρεβλή αντίληψη πως η αυτοδιοίκηση είτε θα είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ή απλά ένας «πάγκος» για τους δευτερότριτους του κυβερνώντος κόμματος.

Και επειδή μου αρέσει να μιλάω με συγκεκριμένα στοιχεία, δείτε τις πρακτικές που ακολούθησαν και οι δύο κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Το μόνο αξιομνημόνευτο που αφήνει η πενταετία Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής είναι οι τρύπες στα ταμεία της και το όργιο αδιαφάνειας και απευθείας αναθέσεων. Αντίστοιχα, το μόνο που έχει να επιδείξει ο κ. Χαρδαλιάς από τη θητεία του στο Πολιτικής Προστασίας είναι το χάος απέναντι σε κάθε φυσικό φαινόμενο και η αδιαφάνεια με μυστικά κονδύλια εκατομμυρίων για πρώτη φορά στο υπουργείο του. Χρήματα τα οποία κανείς δεν γνωρίζει πού και πώς δαπανήθηκαν.

Αμφότεροι λοιπόν έχουν δύο κοινά στοιχεία: Δεν γνωρίζουν τη δουλειά – ούτε ενδιαφέρονται να τη μάθουν, αλλά γνωρίζουν πως να σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων για αλλότριους σκοπούς… Και φυσικά, έχουν και ένα τρίτο κοινό. Την ομάδα και τους συνεργάτες που τους περιβάλλουν. Σύσσωμο σχεδόν το επιτελείο του κ. Πατούλη μετακόμισε στον κ. Χαρδαλιά. Πώς ακριβώς θα πετύχουν οι ίδιοι άνθρωποι που επί πέντε χρόνια αποτύγχαναν;

Μιας και πρόσφατα είδαμε ότι συναντηθήκατε με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα της κλιματικής κρίσης και της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, ποιο είναι το πρόγραμμά σας;

Πρώτα από όλα θέλω να τονίσω πως εάν δεν αλλάξουμε μοντέλο διαχείρισης, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μετατρέψουμε σε κανονικότητα τραγικές εικόνες ανθρώπων να παρασύρονται από χειμάρρους και να κινδυνεύουν να πνιγούν ακόμα και στο κέντρο της Αττικής. Και όταν λέω να αλλάξουμε μοντέλο, το ένα και αυτονόητο είναι πως δεν γίνεται η Περιφέρεια να περιμένει να πνιγεί η Αττική και μετά να καθαρίζει τα φρεάτια.

Το δεύτερο όμως, είναι πως δεν γίνεται να επικαλούμαστε την κλιματική κρίση ως μόνιμη δικαιολογία για τις πληγές και τις καταστροφές που θα πολλαπλασιάζονται. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και οφείλουμε ως Πολιτεία και ως Περιφέρεια να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας. Να λειτουργήσουμε προληπτικά, αποτρεπτικά και όχι εκ των υστέρων.

Είναι εφιαλτικές οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, με τους οποίους συζήτησα πως εάν στην Αττική είχε πέσει ο όγκος του νερού που έπεσε στη Θεσσαλία, οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Εφόσον εκλεγώ Περιφερειάρχης θα είμαι σε διαρκή συνεργασία μαζί τους. . Γιατί αυτή είναι η πραγματική απειλή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Και δεν είναι καθόλου μακρινό σενάριο, είναι η ζώσα πραγματικότητα.

Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να επιμένουμε σε μεγαλεπίβολα έργα και στομφώδεις εξαγγελίες που τελικά ποτέ δεν υλοποιούνται. Ούτε σε έργα «μπαλώματα» με μοναδικό σκοπό την επικοινωνιακή διαχείριση μετά από κάθε καταστροφή ή ακόμα και την ψηφοθηρία και ικανοποίηση συμφερόντων. Μετά από 5 χρόνια της Διοίκησης Πατούλη η Περιφέρεια Αττικής έχει σχεδόν ανύπαρκτη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων στα θεματα πολιτικής προστασίας. Την ίδια ώρα μάθαμε ότι η Πολιτεία προχώρησε στην απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει καν διαδικασίες για 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες, που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και τον προϋπολογισμό, ενώ περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης παραμένουν ξεχασμένα στα συρτάρια.

Το άλλο μεγάλο θέμα που έχει να διαχειριστεί η Περιφέρεια Αττικής είναι τα σκουπίδια. Ποιες οι θέσεις σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Πρώτα από όλα, αν και δεν μου αρέσει να δίνω βάρος στην καταγγελία αλλά στην πρόταση και τη λύση, δεν μπορώ να μην επισημάνω πως τα απορρίμματα ήταν η δεύτερη μεγάλη αποτυχία της Διοίκησης Πατούλη. Και η αδράνεια που επέδειξε δεν είναι το χειρότερο σε αυτήν την περίπτωση, αλλά το γεγονός ότι χάθηκαν ακόμα 5 πολύτιμα χρόνια για το κλείσιμο του χώρου υγειονομικής ταφής της Φυλής. Για να αντιληφθεί κανείς τις εγκληματικές ευθύνες Πατούλη, αρκεί να σας πω ότι η ολοκλήρωση ενός εργοστασίου επεξεργασίας απαιτεί μια πενταετία αν ξεκινήσει σήμερα.

Σήμερα ανακυκλώνουμε μόλις 150.000 τόνους απορριμμάτων ενώ έπρεπε να ανακυκλώνουμε 900.000. Το αποτέλεσμα της απραξίας Πατούλη δεν είναι μόνο τα κονδύλια εκατομμυρίων που χάθηκαν από τους κοινοτικούς πόρους. Το βλέπουν στην καθημερινότητά τους αλλά και στο περιβάλλον οι πολίτες της Αττικής.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό για να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Αρχικά ολοκλήρωση μονάδων επεξεργασίας χωρίς την εύκολη λύση της επιβάρυνσης των πολιτών. Δεύτερον, συνεργασία και συνδρομή με τους δήμους για την αποκομιδή και διαχείριση της ανακύκλωσης σε κάδους, γωνίες ανακύκλωσης, μικρές μονάδες βιοαποβλήτων, καθώς και οικιακή κομποστοποίηση. Η διαχείριση των απορριμμάτων κυρίως στην πηγή είναι ένα τεράστιο θέμα που μας αφορά όλους. Επομένως οι πολίτες της Αττικής σε δέκα μέρες θα επιλέξουν μεταξύ άλλων και εάν θέλουν συνέχιση της κατάστασης ευρωπαϊκής εξαίρεσης ή αν επιτέλους θα γίνουμε Ευρώπη και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Υπάρχει, βέβαια, και το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό. Παρατηρώ ότι είναι ένα από τα ζητήματα που έχετε θέσει ως προτεραιότητα.

Φυσικά αποτελεί προτεραιότητα. Άλλωστε, η Περιφέρεια έχει κρίσιμες αρμοδιότητες στο κυκλοφοριακό. Είναι υπεύθυνη για 1.500 χλμ οδικού δικτύου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι μεγάλες λεωφόροι. Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο με 7 μεγάλες παρεμβάσεις για το Κυκλοφοριακό:
1. Εφαρμογή της μελέτης για τον Κηφισό, έργα διάνοιξης σε 6 σημεία και πλατφόρμες απομάκρυνσης οχημάτων.
2. Ψηφιακός συντονισμός σηματοδοτών σε πραγματικό χρόνο.
3. Μεταφορά των ΚΤΕΛ σε νέο σταθμό.
4. Παρκινγκ μεταφορών στα Νέα Λιόσια.
5. Ολοκλήρωση έργων ηλεκτροφωτισμού και οδικής ασφάλειας.
6. Συντήρηση 108 γεφυρών.
7. Κυκλοφοριακές μελέτες για Μεσογείων , Κατεχάκη, Παραλιακή.