Δημόσιο

Διημερίδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Τρίκαλα

Διημερίδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Τρίκαλα Διημερίδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Τρίκαλα
Διημερίδα για ευαισθητοποίηση σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Τρίκαλα Διημερίδα με καλλιτεχνικές δράσεις, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια διοργανώνεται το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 στα Τρίκαλα.

 Όπως σχετικά αναφέρεται σε ανακοίνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς στις 27 Νοεμβρίου, το γραφείο Τρικάλων του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με συνεργαζόμενους φορείς, τους: Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, Μύλο Ξωτικών, Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι RossoNero, προωθεί τη σειρά των δωρεάν δράσεων. Τίτλος της διημερίδας είναι: «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ; - Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων».

Η συμμετοχή στις εργασίες της διημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν, αλλά στο εργαστήριο της Κυριακής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εργαστήρια

Ένα από εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν, έχει τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;»… Το βιωματικό εργαστήρι, τονίζεται, πως αποτελεί τμήμα από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες "κι αν ήσουν εσύ;» που δημιουργήθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2015. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα, καθώς επίσης στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Το άλλο εργαστήριο έχει τίτλο «Συμβίωση: Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων - για παιδιά δημοτικού»». Το βιωματικό Εργαστήρι αποτελείται από πρακτικές δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού που βασίζονται στο εγχειρίδιο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων». Το εγχειρίδιο αυτό είναι αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Συμβίωση: Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της ανεκτικότητας και την πρόληψη του ρατσισμού στο σχολείο», που υλοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2014, ενώ αποτελεί βασικό εργαλείο στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το 2015 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται 39 βιωματικές δραστηριότητες για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ομάδες νέων στις εξής θεματικές ενότητες: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αξίες, Ταυτότητα, Διακρίσεις και Στερεότυπα, Φροντίδα και Ασφάλεια, Διαπολιτισμικότητα, Πρόσφυγες-Μετανάστες-Αιτούντες άσυλο, Το Περιβάλλον όπου ζω, Εκπαίδευση, Δημοκρατία.