Υγεία

Χωρίς παθολόγο η Τήνος, τα περιστατικά τα εξετάζει... παιδίατρος

Χωρίς παθολόγο η Τήνος, τα περιστατικά τα εξετάζει... παιδίατρος
Επιδεινώνεται η κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στα νησιά εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.

Περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση όπως η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Νάξος και αρκετές ακόμη, λειτουργούν χωρίς παθολόγο, αναισθησιολόγο και γυναικολόγο. Στην Τήνο για παράδειγμα δεν υπάρχει παθολόγος με αποτέλεσμα να εξετάζει ο παιδίατρος.

Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι η κατάσταση είναι χειρότερη από το προηγούμενο έτος. «Δεν γίνεται να το κοιτάνε στενά μόνο το καλοκαίρι. Το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα σε δωρεάν υγεία με υπηρεσίες που θα παρέχονται με ασφάλεια», δηλώνει χαρακτηριστικά στα Dnews ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει: «οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας είναι πια κέντρα διακομιδών, οι οποίες ξέρουμε ότι καθυστερούν και οι ασθενείς κινδυνεύουν. Ταυτόχρονα πρέπει να τους ακολουθήσει και ο συγγενής ο οποίος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για έξοδα εκτός του νησιού».

Παρότι ανακοινώνονται προκηρύξεις δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον με τους γιατρούς να παραιτούνται ο ένας με τον άλλον, εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς.

«Πως να δείξουν ενδιαφέρον όταν ο μισθός των γιατρών είναι 1.850 ευρώ και ο μισθός του νοσηλευτικού προσωπικού, των διασωστών είναι 800 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για τα έξοδα διατροφής και διαβίωσης και προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Οι ελλείψεις

Ενδεικτικά, κάποια παραδείγματα από τα κενά στις θέσεις. Στην Σαντορίνη δεν υπάρχει κανένας παθολόγος πνευμονολόγος μικροβιολόγος, ενώ την θέση του αναισθησιολόγου καλύπτει κάποιος από την Αττική. Στην Λήμνο δεν έχει υπάρχει αναισθησιολόγος διότι είναι με αναρρωτική άδεια και διασωληνώνει ένας παθολογος ιδιώτης χωρίς να είναι η ειδικότητα του. Ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί. Ακόμη και για ένα σπάσιμο χεριού τα περιστατικά πηγαίνουν στην Αθήνα. Για το φυσιολογικό τοκετό δεν υπάρχουν γυναικολόγοι με αποτέλεσμα να πηγαίνουν και αυτά στην Αθήνα. Στην Τήνο δεν υπάρχει παθολόγος και εξετάζει ο παιδίατρος. Στην Κω έχουν κενό στην θέση του παθολόγου η οποία καλύπτεται με μετακίνηση ενώ στην Νάξο δεν υπάρχει γυναικολόγος, είναι ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος, κάτι που σημαίνει πως δεν λειτουργεί ουσιαστικά ο χειρουργικός τομέας. Στην Σύρο έκλεισε η ΜΕΘ η μοναδική που υπήρχε στις Κυκλάδες.

Τα αιτήματα

Η ΠΟΕΔΗΝ, ζητά την άμεση κάλυψη των υγειονομικών μονάδων με γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και με πληρώματα ασθενοφόρων προκειμένου να λειτουργούν τουλάχιστον δύο. «Πρέπει να υπάρξουν καλύτεροι μισθοί και κίνητρα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθάει στη διατροφή και τη διαμονή του προσωπικού», σχολιάζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Γιαννάκος.