Επιστήμη

Οι Γερμανοί ξεκινούν μαζική παραγωγή ελληνικής πατέντας για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Οι Γερμανοί ξεκινούν μαζική παραγωγή ελληνικής πατέντας για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για την παρουσία του μύκητα Candida auris στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας και γενικότερα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που απασχολούν διαχρονικά το εθνικό σύστημα υγείας, μια γερμανική πολυεθνική προετοιμάζεται για τη μαζική παραγωγή ενός πρωτοποριακού υλικού που καταστρέφει παθογόνους μικροοργανισμούς στον αέρα των νοσοκομείων και όχι μόνο, και καθαρίζει εσωτερικούς χώρους και ΜΕΘ.

Η είδηση είναι πως η πατενταρισμένη αυτή πρωτοποριακή τεχνολογία φέρει ελληνική υπογραφή. Ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Έρευνας και τεχνολογίας (ΙΤΕ), αξιοποιώντας τεχνολογία που αποτελεί προϊόν βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας υψηλής ποιότητας κατάφεραν να παραγάγουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, μοναδικά φωτοκαταλυτικά υλικά χαρακτηριστικής δομής που συνδυάζουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αντιρρυπαντικές και αντιμολυσματικές ιδιότητες.

Με την επίδραση της αβλαβούς ορατής ακτινοβολίας τα φωτοκαταλυτικά υλικά, μιμούμενα τον μηχανισμό αυτοκαθαρισμού της φύσης, καταστρέφουν παθογόνους μικροοργανισμούς πρωτίστως στην αέρια φάση αλλά και σε υγρά απόβλητα, καθαρίζοντας εσωτερικούς χώρους όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, παιδικούς σταθμούς, οίκους ευγηρίας, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους στους οποίους οι πολίτες δαπανούν πάνω από το 90% της ημέρας τους.

Οι ιδρυτές της εταιρείας. Δεξιά ο Γέωργιος Κυριακίδης και αριστερά ο Βασίλης Μπίνας.Picture creditsC.Tsoumplekas 1

Οι ιδρυτές της εταιρείας. Δεξιά ο Γεώργιος Κυριακίδης και αριστερά ο Βασίλης Μπίνας. Picture-creditsC.Tsoumplekas 

Μάλιστα, για να προωθήσουν στην ελληνική και διεθνή αγορά τα μοναδικά αυτά υλικά ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης (1981-2017) και ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Υλικών (TCM) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ από το 1991, κ. Γεώργιος Κυριακίδης και ο μετα-διδακτορικός ερευνητής στο ΙΤΕ και επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Βασίλης Μπίνας ίδρυσαν το 2019 την εταιρεία spin-off του ΙΤΕ με την επωνυμία “PCN Materials ΙΚΕ”(από το Photo-Catalytic Nano Materials).

Σε σχετική μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Applied Catalysis B: Environmental, οι Έλληνες επιστήμονες απέδειξαν ότι το φωτοκαταλυτικό υλικό που ανέπτυξαν έχει αντιβακτηριδιακή δραστικότητα μεγαλύτερη από 99,9% μέσα σε μια ώρα έκθεσης των παθογόνων σε αυτό υπό την επίδραση φυσικού ή τεχνητού φωτός. «Το υλικό μας μπορεί να αποδομήσει αέριους ρύπους (οξείδια του αζώτου, φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, τολουόλιο κ.ά) και να αποτρέψει την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων παθογόνων σε εσωτερικούς χώρους σκοτώνοντας τα παθογόνα Gram positive/-negative βακτήρια και ιούς (klebsiella pneumoniae / Escherichia coli / Staphylococcus aureus / Pseudomonas, Coliphage MS2, Lentivirus κ.ά) που ταξιδεύουν στα σωματίδια αερο-υγρού λύματος και που εμφανίζουν αυξανόμενα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Ωστόσο, η μέχρι τώρα μελέτη για την επίδραση των υλικών σε παθογόνα είχε δειγματοληπτικό χαρακτήρα και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα υλικά μας καταπολεμούν και τον μύκητα Candida auris. Το πιθανότερο είναι να μπορούν. Μπορούμε φυσικά να το εξετάσουμε αυτό», εξηγεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθηγητής Γεώργιος Κυριακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα φωτοκαταλυτικά υλικά που κατασκευάζει η εταιρεία, στο Ηράκλειο Κρήτης περιέχουν τροποποιημένο οξείδιο του τιτανίου (ΤiΟ2) σε διάλυμα οξικού αιθυλεστέρα και πρόσμιξη πολυμερικής ένωσης οργανοπυριτίου. Παράγονται με τη μορφή σκόνης ή διαλύματος, αναμειγνύονται με διάφορα είδη ανόργανων και οργανικών υλικών (χρώματα, επιχρίσματα) και εφαρμόζονται σε γυαλί, υφάσματα (κουρτίνες, ταπετσαρίες, ποδιές, καθίσματα, καναπέδες, μοκέτες, καθίσματα αυτοκινήτων, τρένων, μετρό, αεροπλάνων αιθουσών συνεδρίων), σοβά, τσιμέντο, γυψοσανίδα, ξύλο ή μέταλλο, ακόμη και σε φίλτρα για συστήματα κλιματισμού, με μεγάλη ευκολία. Αυτή η σκόνη έχει χαμηλό κόστος και μεγάλη διάρκεια ζωής (>5 έτη), έχει λάβει πιστοποίηση ISO και ενεργοποιείται ακόμη και με την επίδραση του φωτός εσωτερικών χώρων (λάμπες αλογόνου, LED, πυρακτώσεως κλπ). Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός τεχνικός για την εφαρμογή της.

“Η εφαρμογή μπορεί να γίνει ομοιόμορφα με ένα απλό πιστόλι ψεκασμού, καθώς το υλικό για υφασμάτινες επιφάνειες είναι σε υγρή μορφή διαλύματος. Είναι διάφανο, δεν επηρεάζει τα χρώματα, διαρκεί έως και 5 χρόνια και δε χρειάζεται συντήρηση και πρόσθετα έξοδα. Η τιμή του είναι πολύ προσιτή για ευρεία επαγγελματική ή ιδιωτική χρήση. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως σε υφάσματα αντέχει μέχρι και 5 πλύσεις σε θερμοκρασία 50 βαθμούς C με ήπιο απορρυπαντικό. Το υλικό έχει ήδη εφαρμοστεί σε πιλοτική μορφή σε κουρτίνες πέντε 5* ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη”, καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην εξάλειψη των ρύπων, στην κυκλοφορία καθαρού αέρα αλλά και στη μείωση δαπανών συντήρησης έχει επαληθευτεί μετά από επιτυχημένη δοκιμή της φωτοκαταλυτικής σκόνης στο τούνελ του βόρειου οδικού άξονα στο ύψος των Μαλίων της Κρήτης το 2014. Ακολούθησε το 2017 μια συνεργασία των ερευνητών με το Γενικό Επιτελείο Στρατού όπου εφαρμόστηκε αντιρρυπαντικό / βακτηριοκτόνο επίχρισμα στα ιατρεία και στους θαλάμους ασθενών του κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Εφέδρων Αξιωματικών (Στρατόπεδο ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης, με θεαματικά αποτελέσματα μείωσης ρύπων οξειδίων του αζώτου μέχρι 70% και του φορτίου αέριων παθογόνων μέχρι 99%!

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η εταιρία επιλέχθηκε ως μια από επτά ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του EIT Health της Ε.Ε. και πρόκειται να εφαρμόσει την τεχνολογία της στο Παν/κό Νοσοκομείο της πόλης Tartu της Εσθονίας.