Πολιτική

«Γκάζι» εκ νέου στην μεταρρυθμιστική ατζέντα με φορολογικό, Δικαιοσύνη και μη κρατικά Πανεπιστήμια

«Γκάζι» εκ νέου στην μεταρρυθμιστική ατζέντα με φορολογικό, Δικαιοσύνη και μη κρατικά Πανεπιστήμια Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Επιστροφή στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της Αθήνας για την κυβέρνηση μετά την απροσδόκητη λόγω της απρέπειας Σούνακ, κατάληξη της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε χθες να μην σηκώσει το "γάντι" που έριξε με νέες δηλώσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός και στρέφει την προσοχή του στα ορόσημα του επόμενου διαστήματος που περιλαμβάνουν σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, αλλά και την διαρκή μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ακρίβεια ενόψει και της έναρξης της εορταστικής περιόδου.

Το μήνυμα της προσήλωσης στην μεταρρυθμιστική ατζέντα θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτήν άλλωστε επέλεξε να προτάξει και κατά την χθεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνοντας λόγο για "σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση, απολύτως συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα και με την ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση την οποία λάβαμε για μεγάλες αλλαγές"

Στην πρώτη γραμμή για την κυβέρνηση βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο που παρά τις "σημειακές παρεμβάσεις" που προωθούνται ως ενσωμάτωση παρατηρήσεων που έγιναν στη διαδικασία της διαβούλευσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο αλλά και διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε ως σημαντικό το γεγονός ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι "πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για τη φορολογική δικαιοσύνη και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής" και στο πλαίσιο αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να υπογραμμίσει κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως στην Υγεία, δευτερευόντως στην Παιδεία".

Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογείται και για την οποίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και την κ. Σακελλαροπούλου είναι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Την σημασία τους ανέδειξε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι σκοπό έχουν "αφενός να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας, η οποία de facto έχει ουσιαστικά ριζώσει ειδικά για τις περιπτώσεις πλημμεληματικών καταδικών, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης".
Επόμενη σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά έχει προαναγγελθεί και από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα παρουσιαστεί ως το τέλος του χρόνου, αφορά στην δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού για το 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει και σήμερα μήνυμα διαρκούς προτεραιότητας για την κυβέρνηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπου ολοένα και μεγαλύτερο βάρος δίνεται στο πεδίο των ελέγχων.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ήδη από χθες περαιτέρω εντατικοποίησή τους για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνεται και η παρουσίαση από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι είναι αναπτυξιακός και διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία χωρίς να ξεφεύγει από το πλαίσιο της δημοσιονομικής συνέπειας.

Θεωρεί δε ως βασικά χαρακτηριστικά του το γεγονός ότι είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, περιλαμβάνει τις πρώτες από το 2010 αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και επαναφέρει τις "παγωμένες" από το 2012 τριετίες των μισθωτών.
Και παράλληλα ότι την θέση των έκτακτων υποστηρικτικών μέτρων παίρνουν, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, φοροελαφρύνσεις που αγγίζουν τα 1,6 δις ως αντίβαρο στον πληθωρισμό.

Στην σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαστεί
από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και το νομοσχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης,

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αύριο θα βρεθεί στο Ντουμπάι για να λάβει μέρος στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Με όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει πίσω του το "ατυχές γεγονός", όπως χαρακτηρίστηκε χθες από τον κ. Μητσοτάκη, της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του.
Στο πλαίσιο αυτό απέφυγε να δώσει συνέχεια μετά και τον νέο ισχυρισμό του κ. Σούνακ περί δεσμεύσεων να μην γίνει συζήτηση για το ζήτημα των Γλυπτών προοριζόμενο σε ένα σχόλιο ότι
"στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει".
Ως θετικό πάντως από αυτή την υπόθεση αποτιμάται η ώθηση που πήρε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης δημοσιότητας που έλαβε όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι παρά την στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, το Βρετανικό Μουσείο κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η αυτή η υπόθεση δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, ενώ πολύ χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιό του χθες βράδυ, όταν ρωτήθηκε αποχωρώντας από εκδήλωση: "Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».