Ακολουθήστε το Dnews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό που έγινε απολύτως σαφές κατά την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είναι ότι η επιχειρούμενη επανεκκίνηση της κυβέρνησης μετά το πολύ δύσκολο δίμηνο των φυσικών καταστροφών και των κρίσεων επιχειρείται να στηριχθεί πάνω στην... μεγάλη εικόνα που αφορά στο συνολικό έργο της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, αν και αναγνώρισε λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού για τα οποία έκρινε όμως ότι «δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσει αναλυτικά γι’ αυτά», ζήτησε να δοθεί χρόνος για να κριθεί η κυβέρνηση
«Μία κυβέρνηση κρίνεται συνολικά», ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε σημειώνοντας μάλιστα πως και «η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας από το 40% στο 41%». Χωρίς κάποιο καλάθι νέων παροχών που θα μπορούσε να αποτελεί από μόνο του αφετηρία για μια προσπάθεια επανεκκίνησης, με μοναδικό μέτρο- έκπληξη το ξεπάγωμα των τριετιών νωρίτερα του αναμενόμενου, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε την παρουσία του σε μηνύματα προς την κοινωνία τα οποία συνδέονται αφενός με την επιτάχυνση της συνολικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας που διαθέτει η κυβέρνηση για το μέλλον της χώρας και αφετέρου με επιμέρους αλλαγές και βελτιώσεις που δρομολογούνται προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική και σε τομείς όπου υπήρξαν οι αστοχίες που έφεραν και την «δυσθυμία» που αναγνώρισε και ο ίδιος ότι υπάρχει στην κοινωνία λόγω της διαχείρισης των δύο μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Ταυτόχρονα όμως υπεραμύνθηκε του συνολικού έργου που έχει συντελεστεί στους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας απαντώντας επί της ουσίας σε όσους εκτιμούν ότι δεν έχει ξεκινήσει καλά. Όπως είπε, «είναι λογικό ότι αυτή η θεματολογία σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα, αλλά μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα όσον αφορά στην οικονομία, δώσαμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας από το εξωτερικό να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς, φέρνουμε, ήδη, σημαντικά νομοσχέδια που κάνουν μεγάλες τομές στην αγορά εργασίας, λύσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στα ακριτικά νησιά».
«Όλα αυτά τα κάναμε σε τρεις μήνες», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι και το επιτελικό κράτος- που δέχεται την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης- «λειτούργησε την επόμενη της μεγάλης συμφοράς που μας βρήκε στη Θεσσαλία».
Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφέρειας και κεντρικού κράτους
Πέραν της μέτρων για την Πολιτική Προστασία και τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανακοινώσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και για την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφέρειας και κεντρικού κράτους, κάτι που αποτελεί δέσμευση από το 2019 η οποία δεν έχει προχωρήσει στο αναγκαίο βαθμό. Ως άμεσες προτεραιότητες πάντως προσδιορίστηκαν η αντιμετώπιση της ακρίβειας πρωτίστως με μέτρα μόνιμης ενίσχυσης του εισοδήματος, αλλά και με σημαντικούς ελέγχους, με τον κ. Μητσοτάκη να στέλνει μάλιστα μήνυμα στην αγορά ότι, «ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο εάν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακρίβειας για να αυξήσεις αδικαιολόγητα τις τιμές».
Επίσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για την οποία επίκειται και η εξειδίκευση των 10 μέτρων τα οποία προανήγγειλε, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι είναι πάνω στο τραπέζι και ένα φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το μήνυμα εξάλλου που έστειλε στον απόηχο της εξαγγελίας για τις τριετίες, είναι ότι οι επιχειρήσεις «βοηθήθηκαν πολύ από την προηγούμενη κυβέρνηση, με μία οργανωμένη μείωση της φορολογίας και έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν λελογισμένες αυξήσεις μισθών που θα μας επιτρέψουν να φέρουμε τον μέσο μισθό στη χώρα μας πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Η παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είχε πάντως και ενδοκυβερνητικά μηνύματα, καθώς έκλεισε και ο ίδιος, για την ώρα, το θέμα του ανασχηματισμού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως η μεν αποτελεσματικότητα κάθε υπουργού κρίνεται σε βάθος χρόνου, σε ότι αφορά όμως ζητήματα συμπεριφοράς εκεί «η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία».